Projekat restruktuiranja: PwC predlaže otpuštanje 273 radnika Grasa

03.03.2020. 08:23 / Izvor: BHRT
Projekat restruktuiranja: PwC predlaže otpuštanje 273 radnika Grasa

Ciljevi projekta podijeljeni su u tri skupine: troškovni, prihodovni te provedba programa zbrinjavanja.

Britanska konsultantska kuća "PricewaterhouseCoopers (PwC)" na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo analizirala je organizaciju i poslovanje GRAS-a da bi napravila program restrukturiranja ovog preduzeća. Njihova analiza pokazuje da je restrukturiranje nužno. Predviđa se, između ostalog, otpuštanje najmanje 273 radnika, izlazak iz sporednih djelatnosti, te povećanje subvencija.

Projekt je usmjeren ka unapređenju korporativnog upravljanja i restrukturiranju javnih poduzeća radi efikasnijeg rada, a donatorska sredstva osigurala je britanska vlada. Projekat se završava krajem marta, kada će rezultati projekta biti dostavljeni Vladi Kantona Sarajevo na daljnje razmatranje i postupanje predloženih mjera.

Ciljevi projekta podijeljeni su u tri skupine: troškovni, prihodovni te provedba programa zbrinjavanja. O tome, hoće li i koliko ljudi biti otpušteno, pitali smo direktora Gras-a Jakuba Kubura, ali do završetka ovog priloga nismo dobili odgovor. Predsjednik Sindikata Gras-a Amir Muminović ističe kako u ovakvoj reorganizaciji ima dobrih stvari na koje je ukazano, ali cjelokupna reorganizacija nije moguća, pogotovo ne ukidanje nekih organizicijskih jedinica i otpuštanje radnika.

"Mi smo protiv toga. Mislimo da ova firma moze raditi sa svim organizicionim jedniciama raditi. Treba unutar firme neke stvari popraviti, to je činjenica, ali na neke stvari radnici i uprava preduzeća ne može utjecati. Politika je umješana u sve, nema potrebe da se ukida i da se vrši reorganizacija na taj način", rekao je Amir Muminović, predsjednik Sindikata Gras-a.

U Vladi Kantona Sarajevo ističu kako su svjesni lošeg stanja u Grasu. Predsjednik naroda i pravde Elmedin Konaković kaže kako se plaši da će smjenom vlade stanje u Grasu biti vraćeno na staro.

"Jedan od najpozitivniijih proces ovdje biva zaustavljen. U saniranju grasa urađeno je najviše u ovih godinu dana, više nego što je urađeno u zadnjih desetak godina. Ministar Šteta i ostala ekipa uradili su jako puno", kazao je Konaković.

"Ministar Šteta je obnovom voznog parka i isplatom nekoliko zaostalih plata pokazao da postoji menadžerska sposobnost da se Gras na neki način može sanirati", istakao je Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS (SDP).

Stojanović ističe kako je stanje u Grasu sada pitanje za novu većinu koja preuzima odgovornost. Zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, Zvonko Marić, na zadnjoj sjednici Skupštine rekao je kako je stanje u Grasu u vrhu prioriteta, te kako će prema prijedlogu proračuna nove vlade u Gras biti uloženo 200 milijuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti