Projekt "Daj ideju - postani poduzetnica": 140 žena prošlo obuku u dvije škole

12.01.2012. 14:34 / Izvor: Fena
Projekt 'Daj ideju - postani poduzetnica': 140 žena prošlo obuku u dvije škole

U okviru projekta "Daj ideju-postani poduzetnica" 140 kandidatkinja prošlo je obuku u dvije škole - Škola malog biznisa i ECDL škola računara, istaknuto je danas u Sarajevu prilikom prezentacije rezultata tog projekta.

Projekt je realizirao Institut za edukaciju - ECOS Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Fondacijom za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini.

Direktorica Fondacije za socijalno uključivanje u BiH Ranka Ninković-Papić podsjetila je da su projektom bile obuhvaćene dvije vrste obuke - poduzetničko osposobljavanje nezaposlenih žena u Školi malog biznisa radi sticanja praktičnih poduzetničkih znanja i vještina, povećanja konkurentnosti na tržištu rada i socijalne uključenosti, te informatičko opismenjavanje kroz međunarodno priznatu ECDL Školu računara. Vrijednost projekta bila je 124.000 KM.

Federalni zavod za zapošljavanje, kako je rekao rukovodilac Sektora za zapošljavanje Omer Korjenić, posebnu pažnju posvećuje teško zapošljivim kategorijama nezaposlenih, među kojima su i žene, pa je stoga data bezrezervna podrška tom projektu.

"Uvjereni smo da su svih 140 polaznica koje su završile obuku, stekle dovoljno znanja i vještina, čime će im biti olakšan pristup tržištu rada i da će ubrzo pronaći posao ili pokrenuti vlastiti biznis", istakao je Korjenić.

On je naglasio da je Programom rada za 2012. Federalni zavod za zapošljavanje planirao sredstva u iznosu od tri miliona KM kojima će pružiti mogućnost za zapošljavanje i samozapošljavanje za 600 žena.

"Daj ideju-postani poduzetnica", bio je svojevrsni nastavak projekta "Socijalna, poduzetnička i e-inkluzija nezaposlenih žena 40+", koji je uspješno realiziran pretprošle godine. Direktorica Instituta za edukaciju-ECOS VTKBiH Almira Huseinović izrazila je zadovoljstvo postignućima projekta, te nagovijestila daljnju saradnju ovih institucija na sličnim projektima.

U okviru Škole malog biznisa polaznice su napisale vlastite biznis planove, nakon čega su izabrana dva najbolja biznis plana koja su nagrađena sa po 10.000 KM. Autorice tih biznis planova su Aida Smajić (proizvodnja začinskog bilja i salata) i Amina Oprašić (izrada suvenira - kaligrafija).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti