Projekt međudržavne saradnje povezivanja: Iskorištenost biomase za BiH i RH – Vrijednost projekta za obje zemlje 600.000 EUR

02.10.2009. 12:17 / Izvor: Večernji List
Projekt međudržavne saradnje povezivanja: Iskorištenost biomase za BiH i RH – Vrijednost projekta za obje zemlje 600.000 EUR

U okviru međudržavne saradnje RH i BiH otvoreno je novo poglavlje na zajedničkom projektu povezivanja poljoprivrede i energije biomase. U taj posao će ući pet posavskih općina. Partneri iz BiH su Orašje, Odžak, Domaljevac-Šamac, zatim Brčko Distrikt, te u RS-u Bosanski Šamac, dok je sa strane RH Vukovarsko-srijemska županija. Poljoprivredni fakultet iz Banje Luke također je prihvatio uključenje u projekat, kao i svi učesnici sastanka koji je u Vladi ŽP-a organizovao predsjednik Mijo Matanović. Goran Granić, direktor Energetskog instituta "Hrvoje Požar" iz Zagreba, na skupu je prezentirao ciljeve projekta.

"Inicirali smo projekt saradnje RH i BiH, a s razlogom smo odabrali Posavinu jer tu se susreću svi narodi koji žive na bh. području, kao doprinos suradnji i komunikaciji te kao područje idealno za projekt obnovljivih izvora energije. Biomasa je zanimljiva kao energetski izvor, dobrobit za poljoprivredu, mogućnost rješavanja otpada i projekt budućnosti u koji je Hrvatska već dobro zakoračila, a BiH zacijelo čeka. Evropa je zainteresirana za za finansiranje takvih projekata", pojasnio je Granić.

Projekat za obje zemlje vrijedan 600.000 EUR, u prvoj će fazi omogućiti dostupnost svih informacija vezano uz provedbu projekta u lokalnoj zajednici i kod poljoprivrednika. Zadovoljstvo je izrazio i predsjednik ŽP-a Matanović ističući kako je to značajan posao zbog pristupa EU fondovima.

Kako je BiH uglavnom poljoprivredna zemlja, a Posavina posebno, te se susreće s problemom viška biomase koja propada, ovo bi trebao biti važan projekat u korištenju biomase i dobivanju bioenergije. Projekat saradnje BiH i RH finansira se do 85 posto iz sredstava IPA fondova, a 15 posto su učesnici projekta iz svojih proračuna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti