Projekt od 65 miliona eura: Predstavljeno rješenje za komunalni otpad u KS

04.10.2012. 12:35 / Izvor: Fena
Projekt od 65 miliona eura: Predstavljeno rješenje za komunalni otpad u KS

U Sarajevu je jučer prezentiran zajednički idejni projekt kompanija Alfa Invest iz Sarajeva, Tokhos iz Norveške i Delta Project iz Mađarske, koji bi značajno trebalo da unaprijedi ekološku i energetsku efikasnost u Kantonu Sarajevo.

Zdravko Aćimović, generalni direktor Alfa Investa, kazao je da se projekt odnosi na ekološku i energetsku efikasnost iz ekološkog balasta i da on daje rješenje da se komunalni otpad koji predstavlja ekološki balast koristi za toplotnu i električnu energiju.

"U KS-u postoje svi raspoloživi resursi, jer toplane godišnje imaju prosječnu angažovanost oko 350 MW, troše oko 320 MW električne energije, a ima i oko 400 hiljada tona komunalnog otpada koji predstavlja jedan balast", rekao je Aćimović.

Projekt bi se, kako je kazao, mogao realizirati kroz zajedničku investiciju i proizvodilo bi se 20 MW toplotne energije i 10 MW struje, a što bi finansijski značilo prihod od 12 miliona KM, uštedu prirodnog gasa od skoro dva miliona KM i uštedu od oko 500 hiljada KM u transportu komunalnog otpada.

Ova investicija bila bi vrijedna oko 65 miliona eura i išla bi kroz javno-privatno partnerstvo gdje bi KS trebao učestvovati sa šest posto, a ostalo bi bila investicija Investicionog fonda norveške vlade, poslovnih banaka i ostalih.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi KS-a Zlatko Petrović kazao je da su svi postupci koji mogu da doprinesu dodatnoj reciklaži i smanjivanju deponovanja otpada na gradsku deponiju opravdani, ali da sada treba sagledati mogućnost realizacije ovoga projekta.

"Ovo nije novina, u razvijenim zemljama se spaljuje otpad. Mi imamo strategiju upravljanja otpadom kroz deponovanje na regionalnim deponijama, ali ako budu postojali adekvatni finansijski uvjeti i pomoć, apsolutno ćemo podržati ovaj projekt", kazao je ministar Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti