Projekt slanih jezera preporodio Tuzlu po čemu je ovaj grad postao turistička atrakcija: Panoniku posjetilo 360.000 gostiju

23.09.2009. 11:51 / Izvor: Dnevni list
Projekt slanih jezera preporodio Tuzlu po čemu je ovaj grad postao turistička atrakcija: Panoniku posjetilo 360.000 gostiju

Panonska jezera u Tuzli od početka sezone do sada posjetilo je 360.000 gostiju. Iako je nepoznanica koliko je od toga stranih gostiju i onih kojih dolaze iz drugih gradova, iz Uprave Panonika su zadovoljni ukupnim brojem posjetitelja, jer kako naglašavaju, to je pokazatelj da iz godine u godinu ova jezera postaju sve atraktivnija.

Ovako velikom broju posjeta svakako je doprinijelo otvaranje novog jezera, ali i slanih slapova te niz drugih zanimljivih sadržaja koji upotpunjuju boravak na jezerima.

Prostor na kojem se danas nalaze ova jezera godinama je prestavljao problem ovom gradu. Kako ističe načelnik Imamović, pokazalo se da je projekt slanih jezera preporodio Tuzlu i danas je ovaj grad prepoznatljiv upravo po ovoj turističkoj atrakciji.

"Kada sam prvi put svojim kolegama iznio ideju Panonskih jezera, svi su to prihvatili s velikom nevjericom. Na početku niko nije vjerovao da se tako nešto može napraviti", kaže Imamović.

Nakon što je otvoreno prvo slano jezero pokazalo se da njegov kapacitet nije dovoljan da prihvati desetine hiljada kupača.

U jednom danu ova jezera je znalo posjetiti i do 10.000 ljudi, te su općinske strukture odlučile da se krene u izgradnju i drugog slanog jezera.

"Vidjeli smo da je projekt slanih jezera bio ono što je potrebno ovom gradu i našim građanima. Kad u ljetne dane vidim ljude kako se gradom šeću u kupaćim kostimima, zapitam se događa li se to u mom gradu, jer od Tuzle rudarskog grada koji je imao svu tešku industriju napraviti turistički grad je veliki uspjeh svih građana ovog grada.

Na ovakvom primjeru želimo pokazati da se uz dosta rada i dobrih ideja može mnogo toga promijeniti", zaključio je Imamović.

Ovi rezultati govore da bi broj posjetitelja iduće godine mogao doseći do pola miliona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti