Projekt TREIN podržat će 32 firme te edukovati najmanje stotinu mladih u SBK

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Projekt TREIN podržat će 32 firme te edukovati najmanje stotinu mladih u SBK

29.02.2020. 11:01 / Izvor: Fena

U Travniku je u četvrtak održana početna konferencija projekta "TREIN – Mreža poduzetništva i inovacija Travnik", koji ima za cilj da kroz sinergiju javnog, civilnog, privatnog i obrazovnog sektora kreira dinamično i podsticajno okruženje za otvaranje i rast novih preduzeća u atraktivnim i brzo rastućim sektorima na području općine Travnik i Srednjobosanskog kantona (SBK).

Projekt TREIN će edukovati najmanje 100 mladih nezaposlenih ljudi do 30 godina starosti, ali i podržati 32 firme u pred start up i start up fazi u cilju uspostavljanja i razvoja najmanje 20 inovativnih start-up, saopćeno je iz Općine Travnik.

Projekt će u narednih 18 mjeseci implementirati Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Travnik koga čine: Općina Travnik, koja je vodeći partner, REZ Agencija (Regionalna razvojna agencija za regiju centralne BiH), Služba za zapošljavanje SBK, NVO Centar za edukaciju mladih CEM Travnik, Sveučilište/Univerzitet "Vitez" u Travniku i Nobil d.o.o. Nova Bila.

Kako je istaknuto, putem ovog partnerstva razviti će se sistem za stvaranje uvjeta za lakše pokretanje biznisa i poslovanja općenito te formiranje inicijativa za rasterećenje privrede kroz promjenu poreske politike i smanjenje birokratskih procesa, a sve u cilju unaprijeđenja lokalnih kapaciteta i mehanizama podrške mladima za samozapošljavanje.

Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Travnik jedno je od pet partnerstava kreiranih u okviru projekta "EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju", koji finansira Evropska unija u BiH, a realizuju GIZ, UNDP i ILO, stoji u saopćenju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti