Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Projekt u posljednjoj fazi: Visočka pečenica uskoro zaštićena

Projekat je ušao u posljednju fazu, gdje je krajem mjeseca januara Agencija za sigurnost hrane BiH izdala obajveštenje u kojem se navodi da je prihvačen zahtjev.

20.02.2020. 08:15 / Izvor: Akta.ba

Visočka pečenica kao suhomesnati proizvod je rezultat tradicije i tradicionalnog načina proizvodnje karakterističan samo za područje Grada Visoko. Ideja i želja za očuvanjem i zaštiti ovog visočkog brenda rezultirala je pokretanjem Projekta: “Procedura za zaštitu brenda i dobijanje oznake geografskog porijekla “Visočka pečenica”.

U protekle nešto više od četiri godine, nadležna Služba gradske administarcije – Odsjek za privredu u saradnji sa  Udruženjem mesoprerađivača “Visočka pečenica i sudžuka” – VIPS Visoko, i stručnim konsultantom prof.dr. Amir Ganić sa Poljoprivredno – prehrambenog fakulteta Sarajevo sproveli su kompletne aktivnosti oko realizacije Projekta.

Projekat je ušao u posljednju fazu, gdje je krajem mjeseca januara Agencija za sigurnost hrane BiH izdala obajveštenje u kojem se navodi da je prihvačen zahtjev Udruženja VIPS Visoko za registraciju oznake geograsfkog porijekla prehrambenog proizvoda "Visočka pečenica" (Sl.glasnik BiH, br 10/20 od 29. januara 2020. godine.)

Konačno rješenje i oznaku geografskog porijekla proizvoda "Visočka pečenica" će dobiti dobiti krajem mjeseca marta tekuće godine, obzirom da je u toku rok za prigovore i žalbe.

Iz Agencije navode da Komisija koja provodi proceduru, vjeruje da će ovaj proizvodi dobiti dozvolu, jer su aplikacija i potrebna specifikacija kvalitetno pripremljene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti