Projekt upravljanja slivom rijeke Drine jača saradnju BiH, Srbije i Crne Gore

23.02.2018. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Projekt upravljanja slivom rijeke Drine jača saradnju BiH, Srbije i Crne Gore

U martu prošle godine počela je realizacija ovog projekta koji bi trebao biti završen 2020. godine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će najmanje jednom godišnje informirati Vijeće ministara BiH o realizaciji i toku provođenja Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu, kojim se jača saradnja BiH, Crne Gore i Srbije.

U martu prošle godine počela je realizacija ovog projekta koji bi trebao biti završen 2020. godine, a doprinijet će podizanju životnog standarda stanovništva u slivu rijeke Drine uspostavom održivih rješenja koja će provoditi efikasne institucije. Investicije će se realizirati putem programa malih grantova i pilot-projekata uz učešće hidrometeoroloških zavoda, agencija za vode, općina i lokalnih zajednica, odnosno ugroženih zajednica koje su pogođene poplavama i sušama.

Projekt vrijedan 8,4 miliona američkih dolara finansiran je u jednakim omjerima iz Specijalnog fonda za klimatske promjene i Globalnog fonda za zaštitu životne sredine. Sredstva su raspoređena proporcionalno teritoriji sliva Drine, i to Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Za Bosnu i Hercegovinu namijenjeno je 3.375.270,00 američkih dolara, a sredstva su raspoređena Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti