Projekti BiH i Svjetske banke biće uspješno realizirani

24.11.2021. 08:02 / Izvor: Akta.ba
Svjetska banka

Kada je u pitanju saradnja između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke, svi sagovornici su izrazili nadu da će projekti koji su u implementaciji biti uspješno realizirani.

"Blokada rada državnih institucija ne samo da ima negativan uticaj na ekonomske pokazatelje, već izaziva i posljedice koje osjećaju građani Bosne i Hercegovine", naglasila je tokom sastanka delegacija Bosne i Hercegovine i Svjetske banke zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ona je upozorila na najave ugrožavanja sistema indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini koji je temelj ekonomske stabilnosti u zemlji, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je, u svojstvu guvernera BiH pri Svjetskoj banci, predvodila delegaciju naše države u razgovorima, putem videolinka, sa delegacijom Svjetske banke na čijem je čelu bila potpredsjednica te institucije Anne Bjerde, složili su se u tome da će projekti BiH i Svjetske banke biće uspješno realizovani.

U razgovorima su, između ostalih, učestvovali i potpredsjednica Vlade FBiH i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, te predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić.

Turković je istakla nekoliko ključnih makroekonomskih pokazatelja, koji ukazuju na činjenicu da je bh. ekonomija pokazala određeni stepen otpornosti na posljedice pandemije koronavirusa, te da se ove godine očekuje rast GDP od 3,5 posto, prema procjenama Centralne banke BiH.

Kada je u pitanju saradnja između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke, svi sagovornici su izrazili nadu da će projekti koji su u implementaciji biti uspješno realizirani. 

Delegacija Svjetske banke je izrazila spremnost za nastavak i proširenje saradnje, posebno u pogledu reakcije na posljedice pandemije te proces vakcinacije u Bosni i Hercegovini. Također je istaknuto da trenutna neizvjesnost može stvoriti negativne utjecaje na ekonomski razvoj i izražena je nada da će se pronaći zadovoljavajuća rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti