Projekti EK: Javnim emiterima 1,5 miliona eura za unapređenje rada

09.09.2020. 08:43 / Izvor: Nezavisne novine
Projekti EK: Javnim emiterima 1,5 miliona eura za unapređenje rada

Evropska komisija započinje novu seriju medijskih projekata.

Evropska komisija započinje novu seriju medijskih projekata, jer je nedavno odobren dvogodišnji program podrške javnim operaterima na zapadnom Balkanu, a uskoro se očekuje i nastavak tehničke podrške nezavisnim i profesionalnim medijima u cijelom regionu, rečeno nam je u Evropskoj komisiji.

Naime, kako je pojašnjeno, što se tiče javnih operatera, cilj je ojačati nezavisnost i osposobljenost javnih operatera da tačno i objektivno, bez političke pristrasnosti obavještavaju javnost o svim događajima koji su u interesu javnosti.

U Delegaciji EU u Sarajevu su nam pojasnili da je BiH jedna od zemalja u regionu koja će biti korisnica programa tehničke pomoći Evropske komisije za medije javnog servisa na zapadnom Balkanu. 

"Program uključuje javne emitere i druge relevantne aktere, kao što su parlamentarni odbori zaduženi za pitanja medija, regulatorna tijela te upravna tijela javnih servisa. Od ovog mjeseca jedna od aktivnosti ovog programa je pružanje ekspertize i pomoći pri optimizaciji operacija usljed nepovoljne ekonomske situacije izazvane posljedicama pandemije kovid-19", pojasnili su oni.

Kako su naveli, paralelno s tim, Program za civilno društvo i medije za 2020. nastaviće sveobuhvatnu podršku medijima kao sektoru industrije u okviru IPA II, fokusirajući se na tehničku i podršku nezavisnim medijima u poboljšanju komunikacije s javnošću i ekonomske održivosti.

"EU će i dalje podržavati novinare i medijske radnike u BiH u važnom poslu koji obavljaju, uključujući finansijske instrumente, ali je ključno da vlasti u BiH učine više na kreiranju povoljnog okruženja za slobodu medija na putu zemlje ka EU", naglasili su oni. 

Što se tiče programa javnih emitera, projekt je vrijedan 1,5 miliona eura, a uz Evropsku komisiju, biće implementiran s partnerima koji uključuju Evropsku uniju emitera, Evropsku novinarsku federaciju, Međunarodnu novinarsku federaciju, Evroviziju, BIRN i austrijski javni emiter ORF. 

Uključeni su javni emiteri iz BiH, Albanije, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a kako je naglašeno, ovaj projekat će se nasloniti na prethodni projekat.

"Implementiraće se regionalni zajednički principi o prihodima i upravljanju s poboljšanim smjernicama za uredništvo i u odnosu na najbolje prakse u proizvodnji programa, koja je usvojena od strane svih uključenih strana", navedeno je na stranici Evropske komisije. 

Program je podijeljen na devet oblasti, koje se odnose na finansiranje, upravljanje, reforme menadžmenta, ispitivanje javnog mnjenja, uredničke standarde, integrisane redakcije, program za djecu i omladinu, istraživačko novinarstvo i arhivu.

Kao i u Programu za civilno društvo i medije za 2020, poseban akcent će biti stavljen na informisanje u oblasti kovida i izazova s kojima su javni emiteri suočeni.

Johan Zatler, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU, je pokrenuo i projekt "Zajedno smo Evropa", koji je namijenjen edukaciji i upoznavanju novinara redakcija u BiH s navodima iz Mišljenja Evropske komisije o kandidaturi BiH i 14 ključnih preporuka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti