Projektom energetske efikasnosti unaprijediće se i kvalitet vazduha u Sarajevu

23.01.2020. 13:41 / Izvor: Akta.ba
Projektom energetske efikasnosti unaprijediće se i kvalitet vazduha u Sarajevu

Projekat uklјučuje realizaciju mjera za pobolјšanje energetske efikasnosti u oko 40 javnih objekata.

Savjet ministara BiH je usvojio Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaklјučivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu osam miliona evra za Projekat energetske efikasnosti u javnim objektima u Kantonu Sarajevo.

Projekat uklјučuje realizaciju mjera za pobolјšanje energetske efikasnosti u oko 40 javnih objekata, i to u sektorima zdravstva, obrazovanja, rada, socijalne politike, kulture, sporta te unutrašnjih poslova u Sarajevu.

Očekuje se smanjenje potrošnje energije ovim objektima, smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu, a investicija bi mogla biti otplaćena iz ostvarenih ušteda za oko 10 godina. Praktično bi godišnje uštede trebale iznositi više od 1,6 miliona KM.

Rok otplate zajma je 10 godina, uklјučujući tri godine grejs perioda, s alokacijom na Federaciju BiH – Kanton Sarajevo (Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo).

Ministarstvo finansija i trezora, nakon završenih pregovora, dostaviće Savjetu ministara BiH Nacrt ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti