Projektom "Volontiraj – kreditiraj" na jedan dan zaposleno 196 učenika

10.10.2008. 09:54 / Izvor: Fena
Projektom 'Volontiraj – kreditiraj' na jedan dan zaposleno 196 učenika

Zajedničkim projektom Grada Mostara i Udruge građana "Infohouse" Sarajevo pod nazivom "Volontiraj - kreditiraj - Socijalni dan" 196 učenika srednjih škola i gimnazija iz Mostara današnji dan će provesti radeći u nekoj od mostarskih firmi.

Učenici su se rano jutros okupili na Španskom trgu, gdje su evidentirani te su im uručeni lanč paketi. Podršku učenicima prije odlaska na rad pružili su, između ostalih, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Murat Ćorić.

Ćorić je kazao kako ovaj projekat na neki način ponovo vraća ferijalnu praksu koja je nekada postojala za učenike srednjih škola tokom ljetnih raspusta te kako se na ovaj način učenici uvode u posao, a s druge strane pomaže im se i materijalno.

"Smatram da ovaj projekt treba da postane redovna praksa, da se proširi na više firmi i na sve škole u gradu te da u njemu učestvuje što više djece i da rade što više dana", kazao je Ćorić te dodao da u ovom projektu učestvuje 46 firmi iz Mostara (elektroprivrede, banke, pošte i dr.) te 11 srednjih škola i gimnazija.

Bešlić je istaknuo kako se radi o dobrom projektu koji je naišao na veliku podršku mostarskih poduzeća.

"Mislim da je ovaj projekat dosta dobar i ako poluči one rezultate kakve mi očekujemo onda sigurno da ćemo program obogatiti i proširiti te da ćemo tražiti u gospodarskim društvima partnere da pomognu taj projekat", kazao je Bešlić.

Inače, ovim projektom danas će u 6 bh. gradova u 240 firmi, medija, institucija i udruženja građana na jedan dan biti zaposleno 1200 učenika.

Prikupljena sredstva iz ovog projekta iskoristit će se za financiranje najboljih školskih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti