Prokockani milioni: Počinje rušenje naplatnih kućica na putu M16

23.10.2017. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Prokockani milioni: Počinje rušenje naplatnih kućica na putu M16

Glavna služba za reviziju institucija RS je u svom izvještaju izgradnju pomenutih kućica okarakterisala kao drastičan primjer nesvrsishodne javne nabavke.

Naplatne kućice na magistralnom putu M16 Banjaluka - Klašnice, koje su sagrađene na pogrešnom mjestu i koje nikada nisu korištene, uskoro će postati prošlost. Putevi RS raspisali su tender za njihovo uklanjanje, a iz bužeta za ovu namjenu izdvojen je čak 1.337.941,47 KM bez PDV-a, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Glavna služba za reviziju institucija RS je u svom izvještaju izgradnju pomenutih kućica okarakterisala kao drastičan primjer nesvrsishodne javne nabavke. Izgradnja kućica je koštala 2,1 milion KM, te iste nikad nisu puštene u rad.

U vezi sa ovom nabavkom vođena je istraga od strane nadležnih organa, jer prema važećim propisima naplata putarine je predviđena samo na autoputevima.

Za protekle četiri godine, na ovom dijelu puta, zabilježeno je između 15 i 20 saobraćajnih nezgoda godišnje, te je pozitivno što će one konačno biti i uklonjenje. Gledano s druge strane za izgradnju kućica i njihovo uklanjanje bit će "bačena" sredstava poreskih obveznika koja su veća od tri miliona maraka.

Podsjećamo, naplatne kućice bile su dio projekta rekonstrukcije i modernizacije magistralnog puta M16 Banjaluka – Klašnice, a ukupna vrijednost radova bila je 40 miliona KM.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti