Proljetna sjetva skuplja i do 50 odsto

05.03.2021. 12:34 / Izvor: Nezavisne novine
Proljetna sjetva skuplja i do 50 odsto

Poljoprivrednici su već okupirali poljoprivredne apoteke da se obezbijede za predstojeću proljećnu sjetvu i kako bi kupili repromaterijal za koji smatraju da će još poskupjeti u narednom periodu.

Poljoprivrednici su već okupirali poljoprivredne apoteke da se obezbijede za predstojeću proljećnu sjetvu i kako bi kupili repromaterijal za koji smatraju da će još poskupjeti u narednom periodu te mogu već sada da tvrde da će sjetva biti skuplja i do 50 odsto.

Navode da je trenutno nestašica sjemena kukuruza na tržištu, a i za đubrivo, koje je poskupjelo, moguće je da će mu cijene još rasti.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, istakao je da će ove godine proljećna sjetva biti skuplja i do 50 odsto u odnosu na ranije godine.

"Ove godine će sigurno doći do povećanja broja zasijanih površina pod uljaricama, jer su najstabilnije u plasmanu, ali i žitarice ne zaostaju", kazao je Marinković za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, konstantno je prisutno poskupljenje nafte, što ukazuje na to da bi cijene repromaterijala mogle još da rastu.

"Nestašica sjemena pojedinih hibrida kukuruza, obično onih najrodnijih, navodi poljoprivrednike da se ranije obezbijede istim i zato imamo veću potražnju u ovim mjesecima za sjemenima", kazao je Marinković.

Dodao je da i poljoprivrednici, nakon što uspiju nešto da naplate, dobiju subvencije ili da plasiraju nešto od svojih proizvoda, odmah nastoje novac da ulože u mineralno đubrivo, gdje je takođe zabilježen stalni porast cijena.

"Sigurno je da ćemo u odnosu na prošlu godinu imati u pojedinim granama, da li ratarskim ili povrtarskim, i do 50 odsto skuplju sjetvu nego prošle godine", kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, ipak više cijene sjemena i đubriva neće uticati na to da poljoprivrednici u RS odustaju od sjetve.

"Naši domaćini teško će odustati od sjetve, jer je u pitanju tradicija, kao i porodična čast, ali i sramota je da se ne zasije njiva, mada će oni sigurni da kalkulišu i da gledaju da prođu što jeftinije", kazao je Marinković.

Dodao je da su cijene sjemenskog kukuruza skočile od 10 do 30 odsto, ali da ipak sve zavisi od sjemenske kuće i hibrida.

"Do 40 odsto poskupila su mineralna đubriva, jedino još nisu poskupila hemijska sredstva, ali se i to može očekivati u narednom periodu", ističe Marinković.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da su na pragu proljećne sjetve cijene repromaterijala skočile skoro pa duplo.

"Iako je ostalo skoro mjesec dana do proljećne sjetve, poljoprivrednici su već sad okupirali poljoprivredne apoteke u strahu od dodatnog poskupljena sjemenskog kukuruza i đubriva, a i sadašnje cijene su sigurno i do 40 odsto više nego ranijih godina", kazao je Bakajlić.

Kako kaže, poljoprivrednici u ovom dijelu RS sigurno će dobro da razmisle koliko će površina da zasiju ove godine.

"Lično ću sam smanjiti ove godine proljećnu sjetvu, jer nemamo nikakvu računicu", ističe Bakajlić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti