Prolongirano zatvaranje mostarske deponije Uborak

01.04.2014. 09:13 / Izvor: Fena
Prolongirano zatvaranje mostarske deponije Uborak

Iako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje da do 31.marta javna deponija Uborak u Mostaru mora prestati primati otpad jer je ispunila svoj kapacitet, zatvaranje Uborka prolongirat će se za još jedno razdoblje.

Iako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo rješenje da do 31.marta javna deponija Uborak u Mostaru mora prestati primati otpad jer je ispunila svoj kapacitet, zatvaranje Uborka prolongirat će se za još jedno razdoblje - izjavio je za Fenu direktor mostarske deponije Hasan Stupac.

Pojasnio je kako je o tome načelan dogovor postignut prošle sedmice u Sarajevu gdje se sastao s predstavnicima federalnog Ministarstva okoliša i turizma.

"Dogovorili smo se kako će se prolongirati zatvaranja Uborka, jer je to trenutno jedina deponija na području Mostara i susjdenih općina. Sada čekamo da nam iz federalnog Ministarstva i u pismenoj formi pošalju ono što smo se dogovorili", kazao je Stupac, ne precizirajući do kada će se mostarskoj deponiji dozvoliti da prima otpad.

Inače, gradska deponija Uborak je već prije dvije godine premašila svoj kapacitet, međutim, i do danas prima otpad jer susjedna regionalna deponija Uborak nije u funkciji, iako su svi radovi na njoj završeni. Međutim, još joj nedostaje građevinska i uporabna dozvola. Problem je nastao kada su privatni vlasnici, koji drže 49 posto vlasništva lokalne deponije Uborak pred Županijskim sudom u Sarajevu pokrenuli upravni spor zbog nove deponije, zbog čega je stopirano izdavanje građevinske i uporabne dozvole za regionalnu deponiju. Spor se još nije riješio.

Zatvaranje lokalnih općinskih deponija i otvaranje regionalnih deponija, izgrađenih uz poštivanje europskih ekoloških standarda, zakonska je obveza, ali i nužnost, jer način na koji se sada odlaže otpad u Federaciji BiH ugrožava okoliš i zdravlje ljudi. Zatvaranje lokalnih općinskih deponija i otvaranje regionalnih zakonska je obveza još od 2003. godine, a krajnji rok za realizaciju tog projekta bila je 2008. godina. No, s obzirom da je riječ o jako skupom i zahtjevnom poslu, do sada su s radom započele samo dvije regionalne deponije, i to u Zenici i Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti