Prometnici lijekova u Republici Srpskoj prijete preseljenjem u Federaciju

18.11.2021. 14:02 / Izvor: Akta.ba
područna komora

Poslovna zajednica smatra da će smanjenje marže na promet lijekovima na malo i u veleprometu destabilizovati tržište

Smanjenje marže na promet lijekovima na malo i u veleprometu destabilizovati tržište, ugroziti snabdijevanje stanovništva i navesti privrednike iz sektora da svoja sjedišta premjeste u Federaciju BiH, saopćeno je danas iz Područne privredne komora Banja Luka.

Na sjednici Savjeta za proizvodnju i trgovinu farmaceutskim proizvodima, medicinskim aparatima i zdravstvene usluge okupili su se najznačajniji poslovni subjekti iz sektora maloprodaje i veleprometa lijekovima koji su sa predstavnicima resornih ministarstava, Farmaceutske komore, Društva farmaceuta RS i Fonda zdravstvenog osiguranja razgovarali o posledicama aktuelnog smanjenja marže na promet lijekovima.

Predstavnici privrednih subjekata, mahom farmaceuti i ekonomisti koji se godinama bave prometom lijekovima na veliko i malo, iznijeli su niz argumenata protiv provođenja Uredbe o izmjenama Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe.

Jednoglasno je izneseno da je Uredba štetna, da ju treba povući i da je donesena na osnovu netačnih analiza tržišta izvršenih od strane nestručnih pojedinaca.

Na sastanku je zaključeno da je hitno potrebno sastati se lično sa premijerom i iznijeti mu provjerene i stručne činjenice o uslovima poslovanja apoteka i veledrogerija u Republici Srpskoj.

Podsjećamo da je Vlada RS na sjednici 4. novembra usvojila pomenutu uredbu kojom se, između ostalog, smanjuju i marže u prometu lijekovima za dva odsto.

Nove marže će trgovci morati primjenjivati od četvrtka, 25. novembra. Privredna komora se po najavi Vlade da će djelovati na nivo marže pismeno usprotivila ovoj mjeri ekonomske politike, ali bez uspjeha.

Ipak štetne posljedice ovog propisa na poslovanje 230 subjekata iz sektora koji zapošljavaju skoro tri hiljade radnika su toliko značajne da je potrebno dodatno djelovati kako bi sporna mjera čim prije bila izmijenjena, ističu predstavnici ovog sektora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti