Promjene vlasnika u namjenskoj industriji: Amerikanci i Turci u Goraždu

20.08.2015. 07:42 / Izvor: Oslobođenje
Promjene vlasnika u namjenskoj industriji: Amerikanci i Turci u Goraždu

U Goraždu rade četiri fabrike za proizvodnju sportske municije, oružja, opreme, te privredne municije i eksplozica. Tri su privatne - Pobjeda-Technology, Pobjeda-Rudet i Pobjeda-sport, te jedna sa većinskim državnim kapitalom Unis Ginex.

Posljednjih 10-ak dana u goraždanskoj namjenskoj industriji došlo je do nekoliko promjena u vlasničkoj strukturi kompanija.

U ovom gradu rade četiri fabrike za proizvodnju sportske municije, oružja, opreme, te privredne municije i eksplozica. Tri su privatne - Pobjeda-Technology, Pobjeda-Rudet i Pobjeda-sport, te jedna sa većinskim državnim kapitalom Unis Ginex.

U posljednje vrijeme nije bilo promjene u vlasničkoj strukturi jedine državne firme, Unis Ginexa.

Rusi prodali udio

Američki ACS AGE Holdings Inc. preuzeo je većinsko vlasništvo u preduzeću Pobjeda-Technology. Kompanija iz grada Topeka u državi Kanzas kupila je 50 posto udjela u goraždanskom proizvođaču sportske, lovačke i privredne municije koje je do sada posjedovala ruska Fabrika za proizvodnju municije Uljanovsk. Transakcija u ukupnoj vrijednosti 2.652.751 KM obavljena na Sarajevskoj berzi 14. augusta.

Ova kompanija je u prvom polugodištu 2015. godine ostvarila neto dobit od 494.000 KM, a zapošljava 141 radnika. Ostali veći dioničari Pobjeda-Tchnology Goražde d.d. su Kadrija Kolić sa 26,5 posto udjela, Hasan Tafro sa 20,3 posto, itd.

Istovremeno, na Sarajevskoj berzi je prodat paket dionica firme Pobjeda-sport. Vlasnika je promjenilo 33.118 dionica, a vrijednost transkacije  je iznosila 2.652.751,80 KM.

I Pobjeda-Rudet je dobila novog većinskog vlansika, tursku kompaniju Kirlioglu Kimya Sanayi Ve Ticareti A.S. Turska kompanija, koja je do sada u Pobjedi-Rudet imala 20 posto dionica, preuzela je većinsku kontrolu od 59,5 posto nad goraždanskom kompanijom nakon što joj je Vlada nedavno odobrila sticanje većinskog paketa dionica u ovom društvu u 100-postotnom privatnom vlasništvu.

Ukupno je u šest transakcija na berzi vlasnika promijenilo 127.000 dionica, za koje su Turci ukupno platili 10,16 miliona KM. Dionice u Pobjedi-Rudet su, prema podacima Registra vrijednosnih papira FBiH, prodali Hasan Đozo, Zijad Deljo, Hamid Pršeš, Enver Pršeš, Halil Oković (smanjio učešće sa 22 posto na 14,5 posto), te Rijad Raščić (zadržao 0,8 posto dionica).

Kako je Vlada FBiH saopćila prilikom donošenja odluke o sticanju dionica, turska firma se obavezuje da zadrži osnovni proizvodni program kompanije Pobjeda-Rudet (proizvodnja elektrodetonatora, rudarskih detonatorskih kapisli, i različitih vrsta usporivača, te drugih proizvoda iz proizvodnog programa, čime će biti obezbijeđeno zadržavanje ove proizvodnje u Bosni i Hercegovini, povećanje zaposlenosti i realizacija ciljeva sadržanih u Strategiji razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za period 2012 — 2022. godina. Federacija BiH zadržava pravo vlasništva nad tehničko-tehnološkom dokumentacijom za proizvodnju naoružanja i vojne opreme koja je ustupljena na korištenje društvu Pobjeda-Rudet d.d. Goražde.

Manja dobit

Pobjeda-Rudet je u prvom polugodištu ostvarila dobit u iznosu od oko 243.000 KM.

Ostvarena dobit značajno je manja u odnosu na isti period 2014, kada je iznosila 822.000 KM, što je rezultat smanjenja obima proizvodnje za 12 posto i porasta rashoda u odnosu na prihode.

Promjena nije bilo u preduzeću Unis Ginex d.d. Goražde koje nastavlja sa dobrim poslovnim rezultatima. U prvom polugodištu ove godine neto dobit kompanije iznosila je 3,96 miliona KM, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine kada je dobit iznosila 1,80 miliona KM.

Ovo preduzeće u većinskom državnom vlasništvu povećalo je u prvih šest mjeseci 2015. poslovne prihode za čak 51,3 posto, sa 9,11 miliona KM na 13,79 miliona. Poslovni rashodi ostvareni su iznosu od 10,38 miliona KM, što je povećanje za 34 posto u odnosu na isti period prošle godine kada su poslovni rashodi iznosili 7,74 miliona. Kompanija zapošljava 481 radnika. Unix Ginex ima 58 dioničara, a osim Vlade Federacije koja posjeduje 51 psoto dionica, vlasničke udjele imaju ZIF MI Group sa 24,99 posto, ZIF Bosfin sa 10,85 posto, Jusuf Hubjer 6,63 posto itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti