Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Promocija ljepota Republike Srpske važna koliko i ulaganja

01.02.2021. 08:09 / Izvor: SRNA

Ministrica trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić rekla je da Republika Srpska ima izvanredne prirodne ljepote i realne predispozicije da se pozicionira na polju turizma koji je usmjeren ka prirodi, a da su uz netaknuti ambijent, domaća hrana i gastronomska ponuda još jedan od aduta, zbog kojega se turisti uvijek rado vraćaju.

Gašić je naglasila da je istovremeno promocija turističkih destinacija RS veoma značajna za unapređenje ovog sektora, dodavši da su planine i banje ključni aduti.

Ona je za "Glas Srpske" rekla da Republika Srpska u ruralnom turizmu raspolaže značajnim, a često još neotkrivenim ili malo otkrivenim potencijalima, te najavila da će posebna pažnja biti posvećena razvoju ovog dijela ponude.

Gašić kaže da je najveći turistički potencijal u zimskom periodu olimpijska planina Jahorina, ali i Kozara, Trebević i Ravna planina, koje su sve atraktivnije turistima.

"U proteklim godinama na Jahorini su realizovana značajna ulaganja, koja su uz, povoljan geografski položaj i broj snježnih dana, doprinijela tome da ova planina bude rame uz rame sa znatno razvijenijim zimskim centrima i da iz godine u godinu postavlja rekorde u posjećenosti", kaže Gašićeva.

Ona kaže da su značajan potencijal i banjski centri, koji bilježe posjete tokom cijele godine, a ne smiju se zaboraviti ni nacionalni parkovi, koji su posebno zanimljivo ljubiteljima prirode i adrenalinskih sportova, niti zanimljivu ponudu koju nude gradovi Trebinje, Banjaluka i Višegrad sa Andrićgradom.

Gašić da je navela da je projekat turističkih vaučera pomogao u očuvanju turizma i promovisanju domaćih destinacija, te da je od 15. juna izdato više od 28.500 vaučera.

Ona je navela da će Ministarstvo nastaviti promovisati domaće destinacije, te da je plan da se ove godine donese zakon o izmjenama zakona o turizmu, kroz koji će se dodatno urediti ova oblast.

"U planu je i donošenje strategije razvoja turizma za naredni sedmogodišnji period. Svi smo usmjereni na to da prevaziđemo posljedice koje je u turizmu i cjelokupnoj privredi izazvala i još izaziva pandemija virusa korona", istakla je Gašićeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti