Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Promocija pozitivne BiH u "Sedmici inženjerstva" u tri bh. grada

28.09.2018. 13:46 / Izvor: Akta.ba

U tri bh. grada, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli održat će Prva međunarodna BH sedmica inženjerstva, koja ima za cilj da umreži privredu, stručnu i akademsku zajednicu, predstavljanjem uspješnih priča i stručnjaka, te da okupi najbolje proizvođačke kompanije u regiji, najavio je danas u Sarajevu organizacioni odbor ovog velikog događaja kojem je podršku dala i Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH je rekao da žele kroz Prvu međunarodnu BH sedmicu inženjerstva animirati strukovne asocijacije, te povezati iste sa komorskim sistemom.

Riječ više o samoj konferenciji dao je Zlatko Berbić, organizator ovog velikog događaja i direktor Colosseuma Tuzla koji kaže da konferencija ima za cilj vratiti optimizam građanima Bosne i Hercegovine, kao i okupiti na jednom mjestu sve proizvođačke kompanije koje uspješno rade, a koje su nevidljive na ovim prostorima.

"Želimo na sedmici inženjerstva okupit blizu 20 strukovnih grana inženjerskog djelovanja, odnosno sve kompanije i ljude koji učestvuju u projektovanju i izvođenju da zajedno razmjenimo iskustva", kazao je Berbić.

Smatra  kako promocija pozitivne Bosne i Hercegovine mora početi od onih koji rade najkvalitetnije stvari, a to su proizvođačke i izvozno orijentisane kompanije, odnosno ljude iz BiH koji se zovu inženjeri i koji stvaraju novu vrijednost.

"Dani inženjerstva imaju četiri segmenta. Događaju se u tri grada i to: Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Prvi značajan događaj kaže desit će se u Sarajevu i Banja Luki, 21. i 23. 11. 2018. godine, gdje u posjeta dolaze visoke delegacije IEEE svjetskog udruženja inženjer gdje će se sastati sa predstavnicima IT industrije u Bosni i Hercegovini. Nakon toga, slijedi Tuzla, gdje će se od 28. do 30. 11. 2018. godine održati III Business Strategic Forum sa predavanjima renomiranih svjetskih i domaćih stručnjaka, panel diskusijjama, sajmom inženjerskih rješenja studije slučaja Made in BIH, radionice, poster sesije...", naveo je Berbić, napominući kako očekuje da ovaj događaj okupi svu privredu Bosne i Hercegovine iz raznih sfera djelovanja gdje će biti predstavljeno sve pozitivno što se dešava u državi.

Vrlo bitno je navodi da će se u Tuzli održati i Osnivačka skupština Saveza udruženja inženjera u BiH.

Emina Mekić, podpredsjednica organizacionog odbora IEEE SYPC BiH pojašnjava kako će se zadnja dva dana ovog velikog događaja dešavati od 30.11. do 02.12.2018. godine u Sarajevu kada će se desiti IEEE Kongres za studente i mlade profesionalce BiH na Sarajevo School of Science and Technology.

"Kongres je važan događaj jer okuplja značajna imena iz svijeta nauke, tehnologije i industrije. Kongresu će prisustvovati profesor Edi Čustović sa adresom u Australiji. U okviru kongresa će se dati prilika mladim profesionalcima da se upoznaju sa najnovijim trendovima u svijetu inženjerstva", kazala je Mekić, te napomenula kako je ovo godišnja tema kongresa Made in BiH.

Sead Jahić, PR Udruženja mašinskih inženjera u BiH i jedan od partnera je kazao kako očekuje da ova konferencija poveže sva inženjerska udruženja i sve inženjere koji rade na značajnim projektimau BiH i inostranstvu.

Na kraju je pozvao sve inženjere i sve kompanije da prijave svoje radove kako bi motivisali sve one inženjere koji traže svoj put.  

E. Ko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti