Promovirane tri lokalne akcione grupe u BiH

22.09.2008. 15:20 / Izvor: Fena
Promovirane tri lokalne akcione grupe u BiH

Razvojni program UN-a (UNDP), Delegacija Evropske komisije u BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH promovirali su danas u Sarajevu prve tri lokalne akcione grupe (LAG) koje su registrirane u BiH te njihove pilot projekte za ruralni razvoj u tri bh. regije.

Prve lokalne akcione grupe u BiH su lokalna, međuopćinska udruženja, koja su u saradnji s civilnim društvom i lokalnim poslovnim sektorom posvećena ruralnom razvoju.

Obuhvataju lokalitete - Doboj (općine Doboj i Maglaj), Una-Sana (općine Bužim, Bosanska Krupa i Sanski Most) i GOZB (općine Drvar, Bosanski Petrovac, Glamoč i Bosansko Grahovo).

Ukazujući na značaj formiranja lokalnih akcionih grupa, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Christine McNab naglasila je da i u okviru EU postoji jak naglasak na lokalne aktivnosti razvoja.

Lokalne akcione grupe predstavljaju formalno registrirana partnerska udruženja sastavljena od predstavnika poslovnog sektora, lokalne uprave i nevladinog sektora.

Ove grupe implementiraju projekte iz ruralnog razvoja, a uspostavljene su po evropskom modelu koji se u Evropi finansiraju iz strukturalnog fonda za ruralni razvoj.

Šef sektora operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Konstantin Longaris ustvrdio je da ovaj projekt ne omogućava samo povratak ljudi nego i njegovu održivost.

Istaknuo je da se u zemlji koja želi ostvariti ekonomski i društveni napredak mora promijeniti način razmišljanja u vezi s ruralnim razvojem, koji se mora staviti u sam vrh prioriteta.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ukazali su također na značaj osnivanja lokalnih akcionih grupa i organiziranja njihovih korisnika da bi u budućnosti mogli koristiti sredstva iz fondova EU za oblast ruralnog razvoja.

Kako je rečeno, promocijom uspostave evropskog modela lokalnih akcionih grupa u BiH i početka implementacije njihovih pilot projekata koju finansiraju općine i UNDP-ov projekt Sutra Plod postavljaju se dobri osnovi za razvoj ne samo ruralnih zajednica u BiH već i bh. privrede.

Također, ova inicijativa predstavlja dobar primjer pozitivnih promjena i koraka koje BiH vode ka EU i razvoju koji osiguravaju bolji životni standard.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti