Propali su pregovori s Glencoreom o spašavanju Aluminija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Propali su pregovori s Glencoreom o spašavanju Aluminija

08.07.2019. 14:06 / Izvor: N1

Pregovori Pregovori ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i zamjenice premijera FBiH i federalne ministrice finansija Jelke Miličević sa predstavnicima Glencorea, jednog od potencijalnih investitora u Aluminij, nisu urodili plodom. Naprotiv, kako je kazao ministar Džindić, mišljenja je da su se oni povukli iz pregovora.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao da je nakon 48 sati direktnog razgovora između predstavnika Aluminija i Glencorea došlo do promjene Glencoreaovog stajlišta.

"Tražili smo da danas bude sastanak. Nakon usmene informacije koje je Glencore dao Upravi Aluminija i ponude da sufinansira ili finansira električnu energiju u iznosu od 50 eura po megavat satu, sastanak je krenuo sa tom informacijom i tim ulaznim parametrima. Međutim, Glencore je na samom sastanku iznio da nisu spremni preuzeti sufinansiranje ili finansiranje u iznosu od 50 eura po megavat satu. Čak šta više, po mom mišljenju su problematizirali i ovo pismo koje su sami preko Uprave Aluminija poslali Vladi FBIH. Po mom mišljenju, oni su se povukli iz pregovora i po mom mišljenju krajnje neprofesionalno danas iznijeli svoje stavove, u suštini da se vraćaju korak unazad, a ne korak unaprijed", kazao je Džindić.

Kako je naveo, Vlada FBiH će i da dalje pružati podršku radnicima u omjeru udjela 44 procenta.

"Što se tiče predstavnika malih dioničara, jako im je žao i iznijeli su svoje negodovanje zbog promjene stava Glencorea. Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastavljaju razgovore i pregovore sa svim potencijalnim investitorima. Mi smo jutros dobili još jedano pismo namjere od firme Man World Holding Trust u kojem traže sastanak kod premijera FBiH, dopredsjednice i mene. Tražit ćemo i dalje strateškog partnera", naveo je on.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti