Propao tender za studiju izvodljivosti "Tehnološkog biznis parka Banja Luka"

12.02.2009. 09:03 / Izvor: Nezavisne novine
Propao tender za studiju izvodljivosti 'Tehnološkog biznis parka Banja Luka'

Konkurs za izvođača koji bi trebalo da uradi studiju izvodljivosti za tehnološki biznis park Banja Luka nije uspio, saznaju Nezavisne novine u Gradskoj razvojnoj agenciji.

Na tender su se javile dvije firme, od kojih jedna nije zadovoljila potrebnom dokumentacijom, a druga programskim planom.

U Gradskoj razvojnoj agenciji saznaju da su se na ovaj konkurs javili AD "Projekt" i Urbanistički zavod, ali kako su oni stručnjaci za urbanizam, a studija podrazumijeva i gledište s urbanističkog i ekonomskog stanovišta, nepotpune ponude nisu mogle biti prihvaćene.

U Agenciji kažu da bi ovaj projekat mogle uraditi inostrane firme koje imaju predstavništva u BiH, a kao jednog od glavnih favorita navode kompaniju "Omni strukture" d.o.o. Beograd - "Omni strukture" Moskva, koja je uradila projekat izgradnje stadiona u Banjoj Luci.

Naime, studija izvodljivosti treba da opravda čitav projekat koji bi prema idejnom rješenju trebalo da zaposli od 6.000 do 8.000 ljudi, a njegova vrijednost je oko 45 miliona KM.

U Gradskoj razvojnoj agenciji kažu da će sljedeće nedjelje biti raspisan novi konkurs, te da je, prema tenderskoj dokumentaciji, vrijednost studije izvodljivosti oko 100.000 KM.

"Studija bi trebalo da bude gotova do kraja godine, nakon čega bi se išlo na usvajanje regulacionih dokumenata i rješavanje imovinskopravnih odnosa, a lokacija za tehnološki biznis park je već obezbijeđena u Ramićima", ističu u Agenciji.

Poslije svih predstudijskih aktivnosti i dokumentacije za izgradnju Tehnološkog biznis parka, Gradska razvojna agencija za realizaciju kompletnog projekta ići će prema fondovima EU, Investiciono-razvojnoj banci RS i Vladi RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti