Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proračunski inspektor počinje sa radom

11.08.2018. 10:15 / Izvor: Večernji List

Proračunski inspektor uskoro bi mogao da zakuca na vrata institucija BiH i prekontroliše prijave koje se odnose na korupciju, nepravilnosti u radu i nepoštovanje propisa. 

Radno mjesto inspektora predviđeno je prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji je nedavno usvojio Savjet ministara BiH. Budžetski in spektorat biće formiran u okviru Ministarstva finansija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica, a inspektor će biti dužan da podnosioca inicijative za provjeru o ishodu obavijesti u roku od 30 dana od prijema. Zakonom su predviđene i novčane kazne do 20.000 maraka za rukovodioce, kao odgovorne osobe, ako suprotno pravilima budu odobrene isplate plata, dodataka na platu ili naknade te ako posluju suprotno propisima. 

Uspostavljanjem ovog inspektorata BiH će realizovati obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Ministarstvo finansija i trezora dostaviće prijedlog ovog zakona u Parlament BiH - kazali su u Savjetu ministara u Ministarstvu finansija i trezora su kazali da je njihov cilj bio da budžetska inspekcija postupa i po službenoj dužnosti i po inicijativi stranaka, ali da je sugestija iz EU bila da se propiše isključivo postupanje po inicijativi stranaka da bi se akcenat stavio na borbu protiv korupcije.

"Iako su propisane kazne, cilj zakona i njegova buduća primjena u praksi nije puko kažnjavanje rukovodilaca, već obezbjeđenje zakonitog postupanja institucija BiH. Zbog toga je i propisano da se najprije donosi rješenje ako se utvrdi nepravilnost u postupanju, te ostavlja rok za otklanjanje", kazali su u ministarstvu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti