Prostorni plan grada Zenice nije dobio saglasnost Skupštine ZDK-a

18.09.2018. 07:49 / Izvor: Fena
Prostorni plan grada Zenice nije dobio saglasnost Skupštine ZDK-a

Saglasnost na Prostorni plan grada Zenica za period 2106.-2036. godine, nije dobio potreban broj glasova.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (SZDK) jučer je usvojila Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza putnika na području tog kantona, koju su predložili predsjedavajući SZDK Jasmin Duvnjak te zastupnici Ismet Sarajlić, Amra Jupić i Munib Husejnagić.

Suština tih izmjena je da taksisti u tom kantonu više neće morati svake godine obnavljati svoje dozvole za rad te strahovati za posao.

"Ovo je tek početak naše borbe, koja će omogućiti da ova djelatnost opstane", kazao je predstavnik taksista Edin Skeledžija iz Visokog, koji je dodao kako je naredni korak borba za donošenje Zakona o taksi prijevozu ZDK-a.

Usvojen je i Zaključak po kojem buduća Vlada ZDK-a treba izraditi Zakon o taksi prijevozu ZDK ili da tu oblast uredi kroz Zakon o cestovnom prometu ZDK-a.

Saglasnost na Prostorni plan grada Zenica za period 2106.-2036. godine, koji su u hitnu proceduru bili uputili predsjedavajući Duvnjak i premijer Miralem Galijašević, nije dobio potreban broj glasova, ali su prošli Prostorni plan općine Zavidovići za period 2016.-2036. godine te izmjena Prostornog plana općine Doboj Jug za period 2005.-2020. godine.

Zastupnici su usvojili i Prijedlog Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a, kojim se razdvaja budžet Uprave policije od administracije, odnosno od budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK-a.

Usvojen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju odraslih, Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o preuzimanju prava i obaveza osnivača i usklađivanju organizacije i poslovanja Javne ustanove Kantonalna bolnica, Elaborat i Prijedlog Odluke o pokretanju studijskog programa Inžinjerska i poslovna informatika, u sklopu prvog ciklusa studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Podršku zastupnika dobila je i Izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, kojim je budžet te ustanove za 2018. godinu uvećan za dodatnih 7.600.000 KM pa sada iznosi 181.559.300 KM.

Skupština je usvojila i Zaključak u kojem se izražava da je Kantonalna bolnica Zenica diskriminirana u odnosu na kliničke centre u FBiH po pitanju raspodjele međunarodnih donacija zdravstvenim ustanovama te je predložila Ministrstvu zdravstva FBiH da propiše jedinstvene kriterije, uz obavezu raspisivanja javnog poziva.

Pokrenuta je i inicijativa da Ministarstvo zdravstva FBiH izmijeni Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati bolnice za dodjelu naziva univerzitetska bolnica, a što je cilj i KBZ-a.

Usvojeni su i Izvještaji o radu Ureda za pritužbe javnosti za prvih šest mjeseci 2018., kao i Izvještaj o realizaciji Strategije razvoja sporta na području ZDK za period 2013.-2017. godine. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti