Prosvjetnim radnicima povećanje koeficijenta do 7,7 posto

25.05.2021. 09:17 / Izvor: SRNA
Prosvjetnim radnicima povećanje koeficijenta do 7,7 posto

Iz resornog ministarstva ukazuju da izmjenom koeficijenata na ovaj način svi zaposleni u oblasti obrazovanja i kulture su dobili povećanje osnovne plate u iznosu od oko 50 KM.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture i Prijedogom zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima predviđeno je da svim zaposlenima u ovim ustanovama koeficijenti budu povećani od 2,5 do 7,7 posto.

Prijedlogom ovih zakona, koji će danas biti razmatrani u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predviđeno je da bi direktor škole koja ima od 401 do 800 učenika sa visokom stručnom spremom dobio povećanje koeficijenta za oko 2,5 posto, dok bi nastavnik, bibliotekar, sekretar, računovođa sa visokom stručnom spremom dobili povećanje koeficijenta od oko 4,5 posto.

"Zaposleni sa najnižim koeficijentima - domar, vozač, čistačica, noćni čuvar i ložač dobili bi povećanje koeficijenta od oko 7,5 posto", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva ukazuju da izmjenom koeficijenata na ovaj način svi zaposleni u oblasti obrazovanja i kulture su dobili povećanje osnovne plate u iznosu od oko 50 KM.

Povećanje ličnih primanja zaposlenih u prosvjeti i kulturi Republike Srpske, kroz izmjene zakona o platama, može se cijeniti kao mjera koja je od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

U resornom ministarstvu napominju da su predložena zakonska rješenja u potpunosti usaglašena sa zahtjevima Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

U budžetu Republike Srpske za 2021. godinu za plate zaposlenih u oblasti obrazovanja planirano je 307.250.300 KM, a na osnovu Zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj planirana su dodatna finansijska sredstva u procijenjenom iznosu od 8.995.000 KM.

Za zaposlene u oblasti kulture budžetom Republike Srpske planirano je 13.265.000 KM, a na osnovu izmijenjenih koeficijenata u Zakonu o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Reublike Srpske planirana su dodatna finansijska sredstva u procijenjenom iznosu od 410.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti