Protest radnika Agencije Poslovnost se nastavlja, održan i sastanak s Nenadićem

29.09.2020. 14:25 / Izvor: Akta.ba
Protest radnika Agencije Poslovnost se nastavlja, održan i sastanak s Nenadićem

Ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu danas je održan novi protest radnika kompanije Agencija Poslovnost.

Ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu danas je održan novi protest radnika kompanije Agencija Poslovnost.

Kako je rečeno iz ove agencije, protesti se održavaju jer Općinski sud još uvijek nije izvršio privremenu sudsku mjeru uklanjanja zaštitara agencije Gama AA.

"Protesti će se održavati svaki dan dok se ne sprovede sudska mjera. Rješenje o privremenoj sudskoj mjeri doneseno je 8. septembra. Radi se o najhitnijoj mjeri u parničnom postupku koja se izvršava urgentno upravo jer su posljedice njenog nesprovođenja katastrofalne, stoga ostaje nejasno zašto sud više od dvadeset dana ne postupa u skladu sa vlastitim rješenjem", saopćeno je iz Agencije Poslovnost.

Dodaje se da zbog neprovođenja sudske mjere oko 80 radnika Agencije Poslovnost svakodnevno se izlaže životnoj opasnosti kako bi došli do svojih kancelarija. 

Također, danas je održan sastanak s premijerom Vlade KS Mariom Nenadićem. 

Sastanak je organizovan kako bi se iniciralo konačno rješavanje ovog pitanja na zadovoljstvo radnika koji ulaze kroz improvizovani prostor na svoja radna mjesta.

No, ipak, na razočarenje radnika sastanak nije rezultirao konkretnim zaključcima. Tokom sastanka Nenadić je predložio da se Agencija obrati Kantonalnom tužilaštvu, Upravi policije MUP-a KS, Općinskom sudu Sarajevo, kao i kantonalnim i federalnim inspekcijama, kako bi od njih dobili institucionalnu podršku.

"Birokracija je dovela do toga da ovaj problem još nije riješen", kazao je Nenadić.

Podsjetimo, radnici Agencije "Poslovnost" u prvim sedmicama su koristili merdevine da bi ušli u svoje poslovne kancelarije, a kako bi zaobišli betonske barijere zbog kojih ne mogu prići firmi. Prošle sedmice merdevine su zamijenili skelom koja je postavljena uz sami rub fasade.

Kako navode iz ove agencije, do sada se obraćali svim nadležnim institucijama, uključujući Inspektorat opštine Centar, koji je poslao pogrešnu, komunalnu, inspekciju koja se proglasila nenadležnom. Potom je na teren izašla nadležna opštinska urbanističko-građevinska inspekcija, koja nikad nije dostavila svoj nalaz. MUP-u KS i dežurnim tužiocima koji su u dva navrata odbili izaći na teren, te na neviđeno, bez obrazloženja, zaključili da u opisanim radnjama nema elemenata krivičnog djela. Zbog asistencije pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova  u onemogućavanja kretanja slobodnim građanima, slučaj je prijavljen i unutrašnjoj kontroli MUP-a KS.

"Do danas nisu poslali odgovor kojim bi obrazložili kojim zakonskim aktima je dozvoljeno uskraćivanje slobode kretanja građanima od strane zaštitara i zašto im pripadnici MUP-a asistiraju u tome. Ukoliko ministar Ismir Jusko smatra da je angažman policije u ovom slučaju opravdan, zahtijevamo od njega da javno dostavi rješenje kojim je odobren angažman zaštitara Gama AA u ovom konkretnom slučaju", ističu.

Zbog vrlo upitnih dešavanja na terenu, slučaj je prijavljen i Antikorupcijskom uredu Vlade KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti