Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Protest turističkih radnika: Prazni autobusi kružili Sarajevom

12.05.2020. 12:30 / Izvor: Oslobođenje

U organizaciji Ujedinjena turistička privreda, kroz Sarajevo je danas prošla kolona praznih autobusa, kako bi se na ovaj način ukazalo na izuzetno tešku situaciju u kojoj su se našli turištički radnici u BIH, kao i dvi oni koji su usko vezani za ovu granu privrede, poput prevoznika, hotelijera i slično.

Kolona je krenula ispred Zemaljskog muzeja, odakle inače polazi veliki broj autobusa koji voze turiste na različite destinacije, učenike na ekskurzije i slično. Protestna vožnja je krenula u simboličnij 12:05 sati. I na ovaj način su turistički radnici željeli pokazati u kakvoj se poziciji nalaze.

Kolona se kretala preko Marijin Dvora, Skenderije, ulicama Obala Kulina bana i Telali do Baš Čaršije, a onda Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita i Zmaja od Bosne.

U okviru ovog protesta izneseni su i zahtjeviu turističkih radnika, koji uključuju konkretne prijedloge za poboljšanje njihovog stanja, izazvanog pandemijom koronavirusa. Ti prijedlozi uključuju: uvođenje vrijednosnih vaučera za aranžmane i avio karte uplaćene do 15. marta sa mogućnošću korištenja do 31. decembra 2021. godine, namijenjenih desetinama hiljada naših građana, kao garancija da će moći iskoristiti uplaćeni novac; subvencioniranje plata uposlenih djelatnika u turizmu, izjednačenih sa drugim zabranjenim djelatnostima, radi očuvanja radnih mjesta; odobravanje beskamatnih kredita za obrtna sredstva sa grejs periodom od godinu dana i oslobađanje od režija i raznih finansijskih plaćanja u toku pandemije i nakon nje u roku od najmanje tri mjeseca i podršku razvoju turističkog proizvoda BiH na svim nivoima vlasti nadležnim za razvoj turizma.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti