Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Protestna vožnja turističkih radnika: Ovo su njihovi zahtjevi

12.05.2020. 09:23 / Izvor: Akta.ba

Danas u 12:05, prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri će pokušati skrenuti pažnju na veoma tešku privrednu situaciju u turističkom sektoru prouzrokovanu proglašenom pandemijom koronavirusa.

"Naše kolege iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i drugih Evropskih zemalja su na isti način ukazali na problem ali sa jednom razlikom, oni su izašli u simbolično vrijeme 5 do 12 kako bi kazali da za njih još ima nade ukoliko državne institucije djeluju", kazali su Udruženja/Udruge turističkih agencija – UTA.

Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici su prvi i najteže pogođeni sektori privrede, zaboravljeni od Kriznih štabova i nadležnih za turizam na svim nivoima vlasti. Činjenice nažalost pokazuju da ćemo po prirodi turizma (sezonski karakter, turistička potražnja…) posljednji normalizirati naša poslovanja od svih drugih grana privrede, rečeno je iz udruženja.

Protestna vožnja praznim autobusima će krenuti, kao što su često kretala (i završavala) mnoga turistička putovanja ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, budućeg najvećeg Muzejskog kvarta u Evropi.

Iz Udruženja traže:

• Uvođenje vrijednosnih vaučera za aranžmane i avio karte uplaćene do 15.3. sa mogućnošću korištenja do 31.12.2021. godine, namijenjenih desetinama hiljada naših građana, kao garancija da će moći iskoristiti uplaćeni novac;

• Subvencioniranje plata uposlenih djelatnika u turizmu, izjednačenih sa drugim zabranjenim djelatnostima, radi očuvanja radnih mjesta;

• Odobravanje beskamatnih kredita za obrtna sredstva sa grejs periodom od godinu dana i oslobađanje od režija i raznih finansijskih plaćanja u toku pandemije i nakon nje u roku od najmanje tri mjeseca.

• Podršku razvoju turističkog proizvoda BiH na svim nivoima vlasti nadležnim za razvoj turizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti