Prozor – Rama poziva investitore: Poticaji i do 12.000 KM po radniku​

02.07.2018. 13:33 / Izvor: Akta.ba
Prozor – Rama poziva investitore: Poticaji i do 12.000 KM po radniku​

Nezaposlenost, koja je značajka cijele BiH, osjeća se u većini općina pa tako i u Prozoru – Rami.

Općina Prozor - Rama objavila je Javni poziv za odabir korisnika bespovratnih sredstava za povećanje zaposlenosti.

Nezaposlenost, koja je značajka cijele BiH, osjeća se u većini općina pa tako i u Prozoru – Rami. Zato je pokrenut Program poticaja za zapošljavanje, kojim ova općina pokušava privući poduzetnike na pokretanje novih projekata. 

Poduzetnicima u proizvodnim djelatnostima ponuđeni su novčane potpore i do 12.000 KM. Pomoći će se i oko traženja prostora za proizvodnju, oko infrastrukture, dobivanja raznih dozvola. Veliki broj neuposlenih također  predstavlja pogodnost novim investitorima, iako je odlazak u inozemstvo realno smanjio raspoloživost kvalitetne radne snage. Ističe se dostupnost energije, povezanost sa autoputovima, zračnim i morskim lukama. Čist okoliš i iznimno lijep krajolik dodatne su pogodnosti potencijalnim investitorima.  

Ove godine u svrhu poticaja za zapošljavanje rezervirano  400.000,00 KM, a iz Općine kažu da će za dobre projekte biti i više sredstava.

"Do sada je poticaj odobravan za 30 pravnih subjekata u ovoj Općini, te je na taj način podržano otvaranje 255 novih radnih mjesta. Investitori su bili i lokalne firme ali su svoje pogone, uz pomoć poticaja, otvarali i investitori iz inozemstva. Novca ima dovoljno, važno je imati dobre projekte", rekao je Josip Juričić, pomoćnik načelnika Općine Prozor – Rama.

Poticaje u obliku bespovratnih sredstava u visini i do 12.000,00 KM po jednom radnom mjestu moći će dobiti investitori za projekte u oblasti proizvodnje i prerade. Natječaj je otvoren do kraja 2018. godine, tako da investitori mogu kvalitetno pripremiti svoje projekte. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti