Prva istraživanja ohrabruju: Kompleks "Mellain" imat će izvrsnu ljekovitu vodu

07.08.2012. 12:34 / Izvor: Danas.info - TIP
Prva istraživanja ohrabruju: Kompleks 'Mellain' imat će izvrsnu ljekovitu vodu

Poslovni, stambeni, turistički i lječilišno-rehabilitacioni kompleks "Mellain" u Tuzli imat će ljekovitu vodu odličnog kvaliteta u zdravstveno-rekreativnom dijelu svog kompleksa, pokazala su provedena istražna bušenja i fizičko-hemijsko ispitivanje vode, saznaje TIP.

"Prvi pokazatelji govore da ćemo imati fantastičnu ljekovitu vodu u banjsko- rekreativnom djelu SPK ‘Mellain’. Analizu vode je uradio Zavod za javno zdravstvo TK, a u narednom periodu uzorke šaljemo na detaljnu analizu u Sarajevo", izjavio je za TIP direktor firme Uni Bristol Safet Bašić.

Prema riječima dipl.ing.geol. Jasenka Čomića, u okviru kompleksa je izvršena hidrogeološka bušotina koja će po svojim kapacitetima prerasti u eksplatacionu zbog svog hidrogeološkog potencijala.

"Izbušena je bušotina dubine oko 100 metara gdje smo dobili veliki hidrogeološki potencijal u vidu svog kapaciteta od 4.7 litara sekundnih. Rezultatima fizičko-hemijskog ispitivanja kojeg je radio Zavod za javno zdravstvo TK ustanovljen je povećan sadržaj magnezijuma, kalcijuma itd. Voda je blago slana sa svojim pratećim komponentama od hlorida, nitrata, nitrita. Po svim svojim karakteristikama ovaj hidrogeološki potencijal će imati svoju svrhu banjsko rekrertaivnog kompleksa’ Mellain’. Ovo je izniman podatak za Tuzlu jer ovakav potenacijal do sada nije bio utvrđen", istakao je Čomić.

Dipl.ing.geol. Edin Šehić, tehnički rukovodilac firme Brdar Komerc d.o.o koja je bila izvođač radova na predmetnom lokalitetu, potvrdio je za TIP da su izvršeni radovi istražnog bušenja, izveden eksplatacioni bunar sa utvrđenim resursom vode dobrog kvaliteta sa potencijalom upotrebe u sklopu banjskog lječilišta.

"Prije samog bušenja su izvršena opsežna predistražna ispitivanja kao što su geofizička istraživanja, metoda seizmičkog profilisanja u određivanu mikro lokacije samog bušenja. Također su izvršena karotažna mjerenja na izbušenm profilu istražne bušotine, da bi na kraju urodilo sve pozitivnim rezultatom jer je pronađen jedan hidrogeološki resurs podzemne vode šire namjene, a prvenstveno za banjsko lječilište", kazao je Šehić.

Podsjećamo, banjsko-lječilišni dio SPK "Mellain" imat će bazen sa slanom vodom, namijenjen medicinskim tretmanima, i olimpijski bazen sa salama za fitness i jogu, a tu je predviđena teretana, sauna, centar za masažu, svlačionice, kafe-restoran, kupatila…U cijeli zdravstveno-rekreativni dio kompleksa "Mellain" biće smješteni najsavremeniji uređaji i medicinska oprema kako bi odgovorio najvišim standardima liječenja, rehabilitacije i jačanja zdravlja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti