Prva laboratorija za ispitivanje tekućih goriva otvorena u Mostaru

24.12.2016. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Prva laboratorija za ispitivanje tekućih goriva otvorena u Mostaru

U Mostaru otvorena prva Laboratorija za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva u našoj zemlji.

Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine otvorio je juče popodne u Mostaru prvu Laboratoriju za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva u našoj zemlji. Uz podršku Vlade Republike Slovenije i njenog programa međunarodnog razvoja, Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije (CMSR), te u saradnji sa poduzećem HERKON d.o.o. Mostar, novouspostavljena laboratorija će biti prva koja pokriva sve parametre opisane u europskim normama EN 590 za dizel goriva i EN 228 za benzinska goriva u skladu sa korespodentnom EU Direktivom 2009/30/EC.

Svečanom otvaranju prisustvovali su visoki dužnosnici i gosti iz Slovenije i BiH. U slovenačkoj delegaciji koju je predvodila Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka i zamjenica ministra za privredu i tehnologiju Republike Slovenije, bili su i Gašper Jež, direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, te doc. dr. Matjaž Godec, direktor Instituta za kovinske materijale i tehnologije iz Ljubljane. Među zvanicama je bio i slovenački ambasador u BiH NJ.E. Iztok Grmek. Goste su dočekali Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, te Bernard Jovanović, direktor mostarske kompanije HERKON d.o.o.

Kako je rečeno, u BiH trenutno radi 6 akreditovanih laboratorija koje koriste aplikativne instrumente i primjenjuju indirektne metode u svrhu ispitivanja oktanskog i cetanskog broja tečnih goriva. Do sada nije postojala laboratorija na teritoriju BiH koja raspolaže kapacitetima za provođenje najtačnijih tj. direktnih primarnih metoda. Otvaranjem ove laboratorije, postojeće akreditovane laboratorije će koristiti njene usluge za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva u smislu sudjelovanja u interkomparacijama u BiH i van BiH, što će omogućiti provjeravanje i potvrđivanje njihovih mogućnosti, održavanje statusa akreditacije, te osigurati bolji kvalitet pruženih usluga za sve korisnike.

"Jedini proizvođač tečnih goriva u BiH Rafinerija nafte Brod će koristiti usluge Laboratorija za referentno ispitivanje motornih karakteristika tečnih goriva, poređenjem svojih rezultata sa referentnim koje će davati nova laboratorija, a to će značajno unaprijediti proizvodni proces i kontrolu kvaliteta proizvoda Rafinerije. Laboratorija će u suradnji sa inspekcijskim organima biti korištena za potrebe inspekcijskog nadzora, kao i u svrhe vještačenja u sudskim sporovima", istakao je Džemić.

Državna sekretarka Eva Štravs Podlogar govoreći o važnosti saradnje dvije zemlje na ovako značajnim projektima naglasila je da se ovdje ne radi samo o finansijskim sredstvima i donacijama, nego je važan i prenos znanja i iskustva slovenačkih eksperata i preduzeća iz ove prijateljske zemlje. "Dobra saradnja dvije zemlje je važna za razvoj zajedničkih projekata u budućnosti jer imamo kompatibilne privrede. U 2015. slovenačke investicije u BiH bile su 460 miliona eura, i veće su za 5% nego godinu ranije. Dok su investicije iz BiH u Sloveniju takođe porasle i iznosile su 32 miliona eura u 2015. i veće su za 23% nego u 2014. godini,“ dodala je Štravs Podlogar.

O značaju nove laboratorije govorio je i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević, te istakao da su ovo koraci ka uvođenju reda na tržištu nafte i naftnih derivata. Ali i da je ovo iskorak ka zaštiti okoliša i smanjenju zagađenje zraka.

Pomenimo da potrošnja tečnih energenata, primarno benzinskih i dizel goriva, u Bosni i Hercegovini iznosi oko 1.7 milijardi litara na godišnjem nivou. Osnovni faktor kod formiranja cijene je svakako kvalitet goriva, koji se reflektuje u oktanskom, odnosno cetanskom broju koji će se sada moći direktno mjeriti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti