Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prva solarna elektrana u ruralnom području u BiH-Postavljeni solarni paneli na krov Centra Pecka

27.06.2021. 13:55 / Izvor: Akta.ba

Prva solarna elektrana u ruralnom području u Bosni i Hercegovini, a u čiju izgradnju je kroz crowdfunding kampanju novac uložilo 226 pojedinaca i organizacija, postavljena je na krov Centra za posjetioce Pecka u istoimenom selu kod Mrkonjić Grada. 

"Uradili smo jednu nevjerovatnu stvar! Nakon dvije godine dugog procesa postavljena je solarna elektrana koju su napravili građani BiH, regiona i cijelog svijeta. Prepoznali smo se i iskomunicirali tu energiju koju smo imali i želju da napravimo solarnu elektranu i postanemo nezavisni, da pokažemo da su alternativni izvori energije i nama dostupni te da uz malo volje i truda možemo osposobiti objekat Centra za posjetioce da bude samoodrživ i da ne zavisi ni od koga, a da to bude ekološki prihvatljivo i da ne bude ni na čiju štetu.", istakao je Boro Marić iz Centra za posjetioce Pecka.

Inicijativu "Solarna Pecka" su pokrenuli Centar za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke u maju 2019. godine.

U okviru ove inicijative pokrenuta je online crowfunding kampanja za prikupljanje sredstava potrebnih za ugradnju sistema solarnih panela i kolektora na krov objekta Centra za posjetioce Pecka, koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Mrkonjić Grada.

Kampanja "Solarna Pecka" je trajala 26 dana i prvi je korak zajedničke inicijative.

"Radovali smo se zajedno svakom uspjehu, svakom dobijenom papiru, svakom napravljenom koraku. Ne znamo šta nas još čeka, ali nismo se plašili neuspjeha i nećemo se plašiti ni uspjeha, jer je ovo samo jedna od sjajnih stvari koje ćemo napraviti zajedno sa raznim ljudima sa kojima se prepoznajemo i razumijemo.", kazao je Marić.

 

Nestor Ruiz, koordinator inicijative Solarna Pecka u Centru za životnu sredinu, ističe da je Solarna Pecka pionirski projekat koji pokazuje da su projekti održive građanske energije mogući u Bosni i Hercegovini uprkos mnogobrojnim trenutnim finansijskim, tehničkim i zakonodavnim izazovima. 

"BiH ima dovoljno sunca, a dokazali smo i da njeni građani imaju volje. Prvi korak je napravljen, vrijeme je da se okupimo u većem broju i nastavimo raditi na tome da zahtijevamo zakonodavne promjene kako bi građanska energija bila dostupna svima, kako u Peckoj, tako i u cijeloj BiH.", rekao je Ruiz.

Jelena Ivanić, koordinatorica kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope u Centru za životnu sredinu naglašava da je Solarna Pecka odličan primjer rješenja za štetne izvore energije poput malih hidroelektrana protiv kojih se Centar bori:

"Hidroelektrane nanose ogromnu štetu našoj prirodi, ekonomiji i lokalnim zajednicama koje su direktno vezane za ove rijeke. Već godinama se zalažemo za unaprijeđenje energetske efikasnosti i veće korištenje drugih obnovljivih izvora energije koji su manje štetni, poput vjetra i solara. Elektrana u Peckoj je odličan i konkretan primjer rješenja koja se nude, a ekološki su prihvatljiva."

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti