Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prve vakcine iz COVAX mehanizma dolaze u srijedu, evo kako će biti raspoređene

22.03.2021. 15:41 / Izvor: BHRT

Prva tura od 23.400 doza vakcina Pfizer za borbu protiv Covid-19 iz Covax mehanizma dolazi u srijedu, a one će odmah biti distribuirane krajnjim korisnicima, nadležnim zdravstvenim vlastima entiteta i Brko distrikta, kazali su za BHRT iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uzeće određene količine kako bi izvršila kontrolu kvaliteta i dala dozvolu za upotrebu,

Dostavljenih 23.400 doza biće raspodjeljeno: Republika Srpska 7578 doza, Federacija BiH 15 210 doza i Brčko distrikt 612 doza. Planove cjepljenja izradili su nadležni ograni entiteta i Brčko ditrikta i oni mogu dati precizne informacije o tome ko će biti cijepljen, saopšteno nam je.

Ministarstvo trenutno ne raspolaže informacijama o daljem toku isporuka vakcina iz Covax sistema.

Imajući u vidu da su svi uvjeti ispoštovani, o čemu govori i prva isporuka koju očekujemo u naredna dva dana, očekujemo da je proces konačno otkočen i da će naručene i plaćene količine stuzati prihvatljivom dinamikom.

Još jednom napominjemo da tempo isporuke zavisi isključivo od COVAX mehanizma.

Podsjetimo, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković najavila je kako će u BiH 23. marta stići 24.300 doza "Pfizer" cjepiva, dok će 29. marta BiH dobiti 36.000 doza cjepiva ”AstraZeneca”. Naredna isporuka cjepiva u okviru Covax programa, prema riječima Turković, očekuje se 22. aprila, kada bi trebalo da stigne 76.000 cjepiva ”AstraZeneca”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti