Prvi bh. Food Outlet: Posao započeli sa 20 KM, a danas zapošljavaju 22 radnika

13.11.2019. 09:56 / Izvor: Akta.ba
Prvi bh. Food Outlet: Posao započeli sa 20 KM, a danas zapošljavaju 22 radnika

Bračni par Axel i Nikolina Alić su planirali odlazak u Australiju zbog nemogućnosti zaposlenja, ali su u jednom trenutku odustali i odlučili da pokrenu svoj posao.

Prije nešto više od godinu i pol dana, 15. marta 2018. godine otvoren je prvi Food Outlet u BiH “Yumm”, u kojem je moguće pronaći proizvode po cijenama jeftinijim i preko 50 posto, piše Index.ba.

Bračni par Axel i Nikolina Alić su planirali odlazak u Australiju zbog nemogućnosti zaposlenja, ali su u jednom trenutku odustali i odlučili da pokrenu svoj posao.

Svaki početak je težak, ali za Axela i Nikolinu to je bilo dodatno otežano jer im je ukraden pozajmljeni novac za nabavku robe. Ova priča započela je zahvaljujući kompaniji Džajić Commerce. Dobili su robu sa odgodom plaćanja, a to je ujedno i prva firma koja je pristala na saradnju. Posao su započeli sa 20 KM na računu i ogromnom podrškom od strane ljudi koje do tada nisu poznavali.

"Budući da nismo imali iskustva u trgovini, nismo znali šta nas čeka. Trgovina je jako težak posao, a problem koji mi još uvijek imamo jeste nedostatak robe. Sada imamo preko 40 dobavljača. Sredinom ove godine otvorena je još jedna firma, u sklopu koje posluju 2 Food Outlet poslovnice. Jedna se nalazi na Dobrinji, Brace Mulić bb (zgrada u kojoj se nalazi pekara Europa San 2), a druga u Ilijašu, Bosanski put 1b (zgrada pored Elektrodistribucije)", kazala je Nikolina za Index.ba.

Naglasili su da još uvijek postoji problem nabavke mesnih prerađevina, kao i mliječnih proizvoda.

Koncept Food Outleta je identičan onom u zapadnim zemljama. Da bi se izbjegle bilo kakve malverzacije, rade direktno sa generalnim dobavljačima, distributerima i proizvođačima. Radi se o brendiranoj robi sa kraćim rokom trajanja, oštećenom ambalažom i skladišnim viškovima. Do sada su se ti artikli povlačili iz prodaje i najčešće uništavali, što je stvaralo veliku količinu otpada i finansijski gubitak kompanijama.

U sklopu firme Yumm d.o.o. počeo je sa radom i salon za masažu Raiden – Trg Solidarnosti 23, u kojem rade slijepe i teško slabovidne osobe, a gdje socijalno ugrožene osobe kojima je neophodna masaža, mogu istu dobiti besplatno.

"Planirano je pokretanje još nekoliko djelatnosti, te smo počeli i sa šivenjem odjeće i dodataka, a u malom proizvodnom pogonu za sada rade 3 osobe, također sa invaliditetom. Od početka rada Food Outleta do danas smo zaposlili 22 osobe", kazala je Nikolina.

Da u moru sivila postoji i makar mali tračak svjetlosti i nade za uspjeh pokazao je ovaj bračni par. Iako su imali mogućnost da odu iz Bosne i Hercegovine, odlučili su da ostanu i pokažu da je za dobar biznis dovoljna trud, volja i želja za uspjehom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti