Prvi blok termoelektrane u Bugojnu bi trebao biti pušten u rad 2017. Godine

17.11.2008. 09:13 / Izvor: Dnevni Avaz
Prvi blok termoelektrane u Bugojnu bi trebao biti pušten u rad 2017. Godine

U naredna tri mjeseca počet će prikupljanje postojeće dokumentacije i izrada projekta geološkog istraživanja, što bi trebalo trajati do naredne godine, nakon čega bi se pristupilo izradi idejnog projekta bugojanske termoelektrane, rečeno je na sastanku rukovodstva Općine Bugojno i Elektroprivrede BiH.

U prioritetne aktivnosti za naredni period stručnjaci iz Elektroprivrede BiH te profesori iz Sarajeva i Tuzle naveli su utvrđivanje granice budućeg istražnog prostora, nakon čega bi se pristupilo daljnjem projektovanju, konkretno dokazivanju rezervi i kvaliteta uglja.

Na osnovu tih pokazatelja radio bi se idejni projekt otvaranja površinskog kopa, odlagališta i izgradnje same termoelektrane.

"S ulaznim podacima koje dobijemo, u prvom redu o kvalitetu i količinama uglja, pristupit će se ozbiljnom poslu projekta termoelektrane. Posao detaljnih geoloških- istražnih radova za dokazivanje kvaliteta i rezervi dobilo je tuzlansko preduzeće Geo-projekt", kaže Nađa Nukić, stručni saradnik Elektroprivrede BiH za izgradnju termoelektrana.

Prvi blok bugojanske TE trebao bi biti u rad pušten 2017. godine, a do tada posao bi na različite načine našlo nekoliko hiljada radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti