Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prvi Halal certifikat za konzumna jaja u BiH

08.07.2014. 17:26 / Izvor: eKapija.ba

Agencija za certificiranje halal kvalitete dodijelila je danas  Halal certifikat za Farmu koka nosilja Ciljuge, koja je u vlasništvu Bingo doo Tuzla. Dodjela certifikata upriličena je u okviru svečanog otvaranja Farme, javlja akos.ba.

Svečanosti su prisustvovali menadžment kompanije Bingo doo, premijer vlade TK Bahrija Umihanić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete Amir Sakić, Direktor agencije TUVadria Muamer Peljto, načelnik općine Živinice Hasan Muratović, načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, koji su se kratko obratili prisutnima i izrazili čast zbog prisustva i pohvalu za otvaranje jednog ovakvog kompleksa.

Halal certificiranjem se potvrđuje da se proizvodnja, pakovanje, skladištenje i distribucija konzumnih jaja vrši u skladu sa zahtjevima Halal standarda BAS 1049:2010. Standard zahtijeva osiguranje adekvatnih uvjeta za smještaj i ishranu koka nosilja, primjenu higijenskih i sanitarnih mjera, humano postupanje i obučeno osoblje. U ishrani je dozvoljeno korištenje prirodne hrane bez animanih sastojaka, proteina i GMO.

"Konzumna jaja su važna namirnica i čest sastojak u mnogim proizvodima u svakodnevnoj ishrani ljudi. Također su i nužan sastojak ili sirovina u proizvodnji niza industrijskih prehrambenih proizvoda poput tjestenina, kolača, pekarskih i konditorskih i drugih vrsta proizvoda. Današnjom dodjelom halal certifikata kompanija Bingo Tuzla postala je prvi halal certificirani proizvođač konzumnih jaja na Balkanu. Ujedno, ovim certificiranjem osigurani su uvjeti za povezivanje lanca sljedljivosti unutar cjelokupne halal industrije u BiH i šire, kako u segmentu proizvodnje, tako i u segmentu ugostiteljstva", izjavio je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Osim Halal certifikata, direktoru Farme, gdinu Huseinu Pepeljaku uručen je i HACCAP certifikat.  Uručenje je izvršio gdin Muamer Peljto, direktor agencije, koji je istakao da mu je izuzetna čast što je njegov tim učestvovao u kompletnom procesu i ispitivanjima koja su obavljena kako bi Farma dobila HACCP certifikat.

Ovim certifikatima Bingova farma je otvorila vrata ka izvozu na sva tržišta, što i jeste cilj u narednom periodu. Farma koka nesilica proteže se na površini od 150 dunuma i tek je prvi dio procesa izgradnje kompleksa u okviru kojeg će biti: staklenička proizvodnja, fabrika tjestenine i fabrika keksa.

U protekle dvije godine Bingov tim je svakodnevno radio na ovom projektu i na prikupljanju potrebne dokumentacije. Danas je Premijer Vlade i zvanično izjavio da je Vlada donijela odluku i da je Bingu dodijeljena kontakt osoba koja će promptno reagirati na zahtjeve za dokumente koji dolaze iz Binga, kako ovakvi projekti ne bi čekali po 2 godine da bi bili realizovani. Na tome im najiskrenije zahvaljujemo jer je to ohrabrujuća informacija za privredna društva poput Binga koja svakodnevno ulažu u razvoj privrede.

Također je planirano i proširenje farme, jer trenuni kapacitet je 39000 koka nesilica, a planirano je da se smjesti ukupno 100 000 koka. Trenutno se na farmi upakuje  više od 30 000 jaja dnevno  i odmah se distribuiraju u sve Bingove centre diljem BiH.

Farma je od samog početka građena po najvišim standardima kako bi zadovoljila sve   zahtjeve certificiranja, kako Halal tako i HACCP. Koke su smještene u tzv. humanim kavezima u vrhunskim higijenskim uslovima, hrane se odabranim i najvalitetnijim koncentratom i jato je pod stalnim nadzorom stručnog osoblja. Zbog toga danas i jeste upriličena ova ceremonija, jer smo ovom prilikom javosti dokazali da je ova Farma najsavremenija na Balkanu i prva koja ima oba certifikata za konzumna jaja. Kroz Bingove markete, kupci su već imali priliku probati jaja s ove farme, S, M i L težine, u pakovanjima od 10 ili 30 komada. Reakcije su veoma pozitivne i očekujemo da ćemo zauzeti veliki udio na tržištu BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti