Prvi hercegovački džin iz podruma Vukoje stiže na ljeto

10.04.2019. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Prvi hercegovački džin iz podruma Vukoje stiže na ljeto

Prilikom same izrade džina koristili su vrhunski destilat i začinsko bilje koje raste u Hercegovini.

Nakon što su prošle godine Podrumi Vukoje završili izgradnju najmodernije destilerije i uljare u regionu, svoju vinsku priču usmjerili su i u proizvodnju džina, koji bi prve čašice mogao ugledati već na ljeto.

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije za Akta.ba je kazao da su montiranjem nove tehnologije u svoje proizvodne pogone dobili mogućnost za razvijanje novih proizvoda koji nisu bili tradicionalno prisutni u ovim dijelovima zemlje.

"Razvoj i proizvodnja džina nešto je novo u našem segmentu poslovanja. Piće koje zadnjih godina u svijetu osvaja trendove je upravo džin. Mi smo ove godine krenuli sa njegovim razvojem i već sada imamo prve rezultate koji su dosta dobri. Ono što je posebno u njegovoj izradi i što ga čini specifičnim jeste da smo za naš džin koristili bazu grožđa, jer smo htjeli napraviti vrhunsko piće, posebne kvalitete", kazao nam je Vukoje.

Pojašnjava da se ovakav način izrade najčešće koristi u jednom dijelu italije, i nešto je skuplja u odnosu na standardnu proceduru.

VRHUNSKI DESTILAT

Prilikom same izrade džina koristili su vrhunski destilat i začinsko bilje koje raste u Hercegovini. S obzirom da je Hercegovina poznata po začinskom bilju koje se tradicionalno koristi pri izradi džinova i rakija iskoristili su tu notu domaćeg i tradicionalnog.

"Pri izradi jednog vrhunskog džina najvažniji je kvalitet sirovina, u ovom slučaju to je borovica, zatim citrusni tonovi iz narandže i zelenog limuna koji rastu kod nas, tu su zatim začinske trave kao što su ruzmarin, lavanda, komorač ali i druge mediteranske biljke koje smo stavili i koje će dati autentičnu notu ovom džinu", kaže Vukoje.

Ideja cijelog procesa je bila da ovo bude jedan pravi mediteranski, hercegovački džin, i da bude proizvod koji će njihovu novu liniju rakija grozdi dići na jedan viši nivo.

"Kroz naše ugostiteljske objekte već na ljeto ćemo moći uživati u ovom vrhunskom alkoholnom piću, koje je baš pogodno za ljetne dana i koje dozvoljava dosta inovacija i miksologije u samoj pripremi, kako kroz koktele tako i druge oblike posluživanja i uživanja u njemu", govori Vukoje.

Kaže da će ovakva vrsta džina zahtjevati i poseban tonik. Jer džinova ima više vrsta, tako da će prema tipu, odmah moći procijeniti koji tonik će njemu najbolje odgovarati.

"Svakako ćemo sa koktel majstorima iz Evrope i naše zemlje, pokušati napraviti jednu posebnu koktelsku recepturu sa okusima koji će mu najviše odgovarati, a opet biti usko vezani za neše podneblje i tradiciju", kaže Vukoje.

Vukoje je dodao kako se nada da će proizvodnjom njihovog džina sigurno potaknuti i druge proizvođače destilata iz naše zemlje, da se počnu zanimati za ovo vrlo kreativno piće, koje sigurno ostavlja puno mogućnosti za njegovo konstantno inoviranje.

NOVITET I U SEGMENTU RAKIJA

Ove godine podrumi Vukoje su napravili i dodatna ulaganja u proširenje primarnog dijela destilerije gdje su se opremili sa inifikatorima za primarnu proizvodnju.

Iako je vino njihov zaštitni znak, porodica Vukoje je u savremenoj destileriji prošle godine počela i proizvodnju rakije od grožđa, a "grozde" su već na prvom probanju nagrađene. Trenutno rade grozdu od žilavke, muskata, merloa i vranca. A u ponudi imaju i i dva proizvoda sa hercegovačkim travama, travaricu i gorki biljni liker.

Ono što je još novo jeste da jedan dio njihove baze "grozdinih" rakija sazrijeva u barrique bačvama, tako da će u narednom periodu sigurno i ovom segmentu imati jedan novi proizvod kada su rakije u pitanju.

I u okviru vinarije su proširili primarni ali i sekundarni dio same proizvodnje vina.

"Stalno inoviramo i radimo na našim vinogradima, rad u njima nam je jako bitan jer on je baza koja pravi razliku. Zahvaljujući našoj posvećenosti radu u vinogradima mi danas imamo jako dobre rezultate i kvalitet proizvoda. Kvalitet sigurno neće izostati i u nastavku naše proizvodnje, jer neprestano istražujemo i ulažemo kako u sirovine tako i segment same izrade proizvoda", rekao je Vukoje.

I.M.

 

Kreće destilacija Gin -a

Posted by Radovan Vukoje on Sunday, April 7, 2019

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti