Prvi izvoz hrane i pića iz BiH u Pakistan - Značajan poslovni potez MIMS-a

05.07.2007. 13:24 / Izvor: eKapija.ba
Prvi izvoz hrane i pića iz BiH u Pakistan - Značajan poslovni potez MIMS-a

Iz Sarajeva ka Pakistanu je 05. jula 2007. godine krenuo prvi kontingent hrane i pića "Klasa", "Sarajevske pivare" i "Vegafruita". To je ujedno i prvi izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH na pakistansko tržište.

"Sve je počelo posjetom delegacije "Klasa" i MIMS-a sajmu "Expo" u Karachiu. Nakon inicijalnih kontakata i intenzivnih pregovora, danas smo evo probili led i nadamo se da će nakon ovoga pakistansko tržište biti otvorenije za bh. proizvode. Od početka smo osjećali blagonaklonost Pakistanaca prema BiH. Zastupljenost naše hrane i pića na pakistanskom tržištu treba dodatno učvrstiti prijateljstvo između ove dvije države", istakao je Benjamin Vukotić, direktor Sektora izvoza u "Klasu".

Preko grupacije MIMS iz Pakistana će se u BiH uvoziti mandarine, narandže, mango i ostalo svježe voće, te koncentrati za sokove. Vijest o uspostavljanju ove saradnje obradovala je i ambasadora BiH u Pakistanu, Damira Džanku.

"Izvoz prvih količina domaćih prehrambenih proizvoda grupacije MIMS na pakistansko tržište zaslužuje punu pažnju i podršku, jer je riječ o tržištu velikih potencijala. Poslovnim potezom grupacije MIMS prehrambeno-prerađivačka industrija BiH prvi puta će biti zastupljena u zemlji koja ima oko 160 miliona stanovnika. Pakistanska ekonomija u posljednjih sedam godina bilježi rekordan rast od 7,5 posto godišnje, čime se svrstava uz bok ekonomije Kine i Indije.

Proizvodi "Sarajevske pivare", "Klasa"i "Vegafruita" na pakistanskom tržištu naći će se uz najjače brendove iz Europe i Amerike, poput Nestlea, Eviana, Perriera. Kvalitet proizvoda MIMS će sigurno omogućiti plasman šire palete proizvoda iz grupacije i njihovo ravnopravno učešće na ovdašnjem tržištu. Ovakva poslovna politika MIMS-a značajno doprinosi i unaprijeđenju ekonomskih odnosa dvaju država koji se odlikuju izvrsnim političkim i izrazito prijateljskim vezama", istakao je Damir Džanko, ambasador BiH u Pakistanu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti