Prvi koraci ka uspostavi održivog upravljanja otpadom

23.09.2015. 15:46 / Izvor: Akta.ba
Prvi koraci ka uspostavi održivog upravljanja otpadom

Krajnji cilj projekta je izgradnja sortirnice i pretovarne stanice za komunalni otpad koji bi se potom u većem dijelu reciklirao, a u što manjem deponirao.

Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević prisustvovao je prezentaciji projekta „Održivo upravljanje otpadom“ koja je održana u općini Bosanska Krupa, a u okviru posjete predstavnika švicarske ambasade u našoj zemlji i delegacije UNDP-a, ovoj općini. Riječ je o projektu koji zajedno realiziraju općine Cazin, Bosanska Krupa i Bužim,a koji je produkt višegodišnje dobre saradnje općine Cazin i Švicarske agencije za razvoj.

Krajnji cilj projekta je izgradnja sortirnice i pretovarne stanice za komunalni otpad koji bi se potom u većem dijelu reciklirao, a u što manjem deponirao.Među prvim koracima koji moraju prethoditi ovom projektu je izrada tehničke dokumentacije za sanaciju deponije Meždre- Vlaški do, koju zajedno koriste općine Cazin, Bosanska Krupa i Bužim. Pomenuta prezentacija obuhvatila je upravo prvu etapu odnosno izradu potrebne tehničke dokumentacije.

Ogrešević navodi da je spostavljanje modela za dugoročno upravljanje otpadom za ove tri općine strateški cilj, a ovakav oblik međuopćinske saradnje sigurno će u budućnosti poslužiti kao primjer i u drugim regijama.

Na dobrom obliku uspostavljene saradnje, predstavnicima triju općina čestitali su i predstavnici Švicarske agencije za razvoj te UNDP-a obećavši podršku svim budućim sličnim projektima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti