Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prvi put javni rezultati: Pogledajte ko je dobio sredstva za kulturu i sport

07.07.2020. 08:19 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo objavilo je danas preliminarne rezultate javnog poziva za predlaganje projekata kulture i sporta radi sufinansiranja iz sredstava Ministarstva za 2020. godinu. Objavljen je spisak aplikanata koji su ispunili formalne kriterije propisane pozivom, te onih čije su prijave odbačene kao nepotpune ili neispravne.

Prema riječima ministra Kenana Alikadića, slijedi detaljna analiza svih prihvaćenih aplikacija i odabir najkvalitetnijih projekata.

"Nastojimo biti potpuno transparentni prilikom dodjele sredstava iz Budžeta zato smo odlučili da, po prvi put u istoriji postojanja Ministarstva, objavimo preliminarne rezultate javnog poziva. Naravno i konačni podaci o dobitnicima budžetske podrške će biti javni, što također do sada nije bio slučaj. Građani imaju pravo znati kako se troši njihov novac, ko ga dobija i u koje svrhe", istakao je ministar.

Tvrdi da su u prethodnim javnim pozivima uočene brojne nepravilnosti.

"Samo u prošloj godini nisu opravdana sredstva 78 udruženja iz oblasti sporta. Ništa bolja slika nije ni u oblasti kulture. Takva je nažalost dugo bila praksa: udruženja i pojedinci su do novca dolazili na osnovu konkretnih projekata, a kasnije su ga trošili po svom nahođenju, bez ikakvih posljedica. Kao što sam više puta najavio, ove godine će biti drugačije. Provodit ćemo redovne kontrole načina trošenja grantova. Osim toga, svi prošlogodišnji dobitnici podrške Ministarstva, koji nisu opravdali novac, bez obzira jesu li ili nisu aplicirali na ovogodišnji javni poziv, dobit će zahtjeve za povrat sredstava u Budžet Kantona Sarajevo", potcrtao je ministar Alikadić.

Rezultati javnog poziva za sportske priredbe 2020.

Rezultati javnog poziva za projekte iz oblasti sporta

Rezultati javnog poziva za projekte kulture

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti