Prvi u regionu: Master program za mjeriteljstvo na Internacionalnom Burch univerzitetu

23.09.2021. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Prvi u regionu: Master program za mjeriteljstvo na Internacionalnom Burch univerzitetu

Internacionalni Burch univerzitet u saradnji s Institutom za mjeriteljstvo BiH odlučio je ove godine pokrenuti novi master program na Odsjeku za elektrotehniku IBU.

Internacionalni Burch univerzitet u saradnji s Institutom za mjeriteljstvo BiH odlučio je ove godine pokrenuti novi master program na Odsjeku za elektrotehniku IBU. Ovaj program rezultat je saradnje akademije i državne uprave kreiran da uspješno odgovori na potrebe tržišta.

Međunarodna krovna organizaciju za naučno mjeriteljstvo (OIML) definirala je mjeriteljstvo kao "nauku o mjerenju, koja obuhvata i eksperimentalna i teorijska određivanja na bilo kojem nivou (mjerne) nesigurnosti u bilo kojoj oblasti nauke i tehnologije". Ovaj opis odgovara širokom spektru industrija, tehnologija i aplikacija koje mjeriteljstvo ima u modernom svijetu.

Mjeriteljstvo je prisutno u gotovo svakom segmentu ljudskog djelovanja i ljudi se obično nesvjesno koriste ili se pokoravaju mjeriteljskim zahtjevima kako bi mogli komunicirati jedni s drugima, trgovati, putovati, upoređivati ​​rezultate mjerenja i općenito razmjenjivati ​​podatke uz uzajamno razumijevanje.

Međunarodna organizacija za zakonsko mjeriteljstvo (OIML) razvija međunarodne preporuke kojima je cilj uskladiti zahtjeve širom svijeta u mnogim poljima. Ovi međunarodni mjeriteljski sistemi pružaju neophodno povjerenje i pouzdanost da su mjerenja tačna, te olakšavaju međunarodno priznavanje i globalnu trgovinu.

Zbog toga je ova oblast izuzetno važna ne samo za svaku kompaniju unutar naše zemlje, nego i za izvoz, jer svi izvozni proizvodi moraju biti adekvatno ispitani i usklađeni sa harmonizovanim zahtjevima Evropske unije. Međutim, do sada nije postojao obrazovni program koji bi mogao da proizvede visokokvalitetan kadar koji će zadovoljiti potrebu tržišta u ovoj oblasti.

"Analiziranjem tržišta utvrđeno je da se naši proizvođači susreću sa sve strožijim normama u oblasti mjeriteljstva i standardizacije prilikom izvoza u EU i u svijet, i da postoji problem sa nedostatkom edukovanog kadra iz ove oblasti. Organizovanje novog master programa pod imenom Mjeriteljstvo i kvalitet podataka, zajedno sa Institutom za mjeriteljstvo, predstavlja naš odgovor na ovaj rastući problem", rekao je prof.dr. Dejan Jokić, šef Odsjeka za elektrotehniku na Internacionalnom Burch univerzitetu.

Brojne kompanije u našoj zemlji pozitivno su reagovale na pokretanje ovog master programa i pozdravile inicijativu Burch univerziteta i Instituta za mjeriteljstvo u BiH.

"Od uspostave mjeriteljske laboratorije u našoj firmi, još davne 1996. susreo sam se sa brojnim poteškoćama i izazovima u ostvarivanju kompetencija laboratorije koje najviše zavise od kompetencija osoblja. Na tržištu rada teško je naći profile eksperta koji su dobro upoznati sa principima i značajem verifikacije i nadzora mjerila u širokoj upotrebi za potrebe zaštite potrošača," rekao je Bakir Spahić, vlasnik Delta Petrol d.o.o. Kakanj.

"Postojanje visokokvalifikovanog inžinjerskog kadra na tržistu rada već upoznatog sa terminologijom i modernim principima mjerenja i obrade podatka je od velikog značaja za svakog poslodavca iz oblasti telekomunikacija koja se kontinuirano razvija i zahtijeva brzo prilagođavanje na nove tehnologije," potvrđuje i Halil Novalić, direktor Direkcije za servise u BH Telecomu.

Trenutni procesi globalizacije čine dostupnim široki asortiman proizvoda i usluga što zahtijeva uspostavljanje zakona i pravila, standarda i tehničkih propisa i provedbu mehanizama potrebnih za ocjenjivanje usklađenosti, odnosno sistem zakonskog mjeriteljstva.

Mnogi poslodavci u BiH imali su do sada problem s obukom kadra koji može da obavlja ove poslove te su često koristili usluge van naše zemlje.

"Kao proizvođač mjerila koji je orijentisan na međunarodno tržište i kontinuiranom razvoju proizvodnog asortimana u oblasti mjerila električne energije i drugih proizvoda, što ujedno zahtijeva i povećan broj kvalifikovanog kadra koje može odgovoriti novim zahtjevima struke i tehnologije, bio sam primoran tražiti usluge ocjenjivanja usaglašenosti van Bosne i Hercegovine. Veoma je bitno razvijati laboratorije koje mogu ponuditi usluge ocjenjivanja usaglašenosti, što zahtijeva umrežavanje većeg broja srodnih oblasti, što ovaj program upravo i pruža", naglašava Dragan Praštalo, vlasnik MikroElektronika a.d. Banja Luka.

"Proces razvoja i primjene standarda iz različitih tehničkih oblasti, kao i standarda koji propisuju zahtjeve za uspostavljanje sistema upravljanja kvalitetom u laboratorijama i proizvodnim pogonima nije moguć bez poznavanja metroloških principa kod uspostavljanja sljedivosti i kvaliteta rezultata. Program postdiplomskog studija za inžinjere koji uključuje predmet iz oblasti standardizacije je pravo osvježenje i siguran sam da će ovaj kadar biti vrlo konkurentan na tržištu rada", potvrđuje i Aleksandar Cincar, direktor Instituta za standardizaciju BiH.

Problem pronalaska obrazovanog kadra u ovoj oblasti nije samo vezan za našu zemlju, nego i region.

Tatjana Bojanić, direktorica Instituta za standardizaciju Srbije, ističe da je regionalna saradnja u ovoj oblasti izuzetno važna: "Veoma je izražena regionalna saradnja zbog potrebe za međusobnim priznavanjem standarda, sertifikata o usaglašenosti i harmonizovanog pristupa u svim aktivnostima u okviru infrastrukture kvalitete koju u svakoj državi čine standardizacija, metrologija, akreditacija i nadzor nad tržištem. Postojanje ovakvog programa master studija u regiji koji ubrzava razvoj i saradnju u navedenim oblastima kroz produkciju kvalitetnog personala i mogućnosti za razmjenu ekspertize i iskustava je od velikog interesa za poslodavce u celom regionu."

Nemoguće je prenaglasiti važnost mjeriteljstva i razumijevanje njenih principa za postizanje bilo kakvog tehnološkog i naučnog napretka. Pokretanjem ovog master programa u saradnji s Institutom za mjeriteljstvo BiH, Internacionali Burch univerzitet pokazao je da prati potrebe tržišta i pruža visokokvalitetno obrazovanje svojim studentima.

Za sve master programe, osim MBA, ove godine, zbog pandemije koronavirusa, obezbijeđen je fiksni popust na školarinu u iznosu od 50%. Za MBA program moguće je, putem intervjua sa šefom Odsjeka za menadžment, ostvariti popust na školarinu i do 50%. Prijavi se odmah! Više saznaj na ibu.edu.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti