Prvo dostavno električno vozilo dostupno i u​ BIH

01.12.2021. 09:54 / Izvor: Akta.ba
ihome

Glavna prednost električnog dostavnog vozila Tropos je jednostavna modularnost i nadogradnja prema potrebama kupaca.

Udruženje za elektromobilnosti koje djeluje pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH posjetilo je kompaniju iHome d.o.o. – prvog distributera komercijalnih električnih vozila Tropos Motors za regiju BiH, Hrvatske, Srbije, Crna Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Kosova i Albanije.

iHome d.o.o. je sestrinska kompanija iFORM d.o.o. koja ima dugogodišnje iskustvo u proizvodnji autodijelova renomiranih proizvođača vozila, kao što je Mercedes, Maserati, Land Rover, Jaguar, Audi, a odnedavno saradnja je uspostavljena i sa PSA grupacijom. 

Nastala prema ideji da budućnost pripada električnim automobilima, kompanija iHome d.o.o. je pionir u  predstavljanju dostavnog električnog vozila Tropos  Motors tržištu BiH, ali i regije. 

Glavna prednost električnog dostavnog vozila Tropos je jednostavna modularnost i nadogradnja prema potrebama kupaca. Pri tome neophodno je pomenuti i sve prednosti uštede, gdje u prosjeku dostavna vozila prelaze 60 kilometara dnevno na 350 radnih dana, što je godišnje 21.000 kilometara i potrošnje 3.357,90 KM na gorivo. S druge strane  Tropos na istoj kilometraži potroši 392,70KM struje na običnu utičnicu od 230V, ostvarujući time uštedu na godišnjem nivou iznosi 2.965,20 KM. 

ihome vozilo


Električna dostavna vozila Tropos Motors su proizvedena u Njemačkoj, i to od dijelova koji su proizvodeni u kompaniji iForm sa sjedištem u Širokom Brijegu.

Tokom razgovora i obilaska proizvodne hale kompanije iForm d.o.o., direktor kompanije iHome, Ilija Bukovac, istaknuo je predstavnicima Pirvredne/Gospodarske komore FBIH, intenciju za pokretanjem proizvodnje, odnosno sklapanja ovog električnog dostavnog vozila u BiH, obzirom na svo prethodno iskustvo i reference kompanije iForm, a naročito jer se određeni dijelovi upravo i proizvode u kompaniji iForm. 

Armin Hodžić, koordinator razvoja automobilske industrije u BiH je poželio kompaniji iHome puno sreće i punu podršku u ovim nastojanjima, kao i mogućnost potencijalne saradnje i umrežavanja sa ostalim domaćim kompanijama iz autoindustrije, koje djeluju u okviru Grupacije automobilske industrije BiH pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH. 

Također, Anela Karahasan, sekretar Udruženja za elektromobilnost istakla je punu podršku, te zaželjela dobrodošlicu kompaniji iHome u Udruženje za elektromobilnost u zajedničkim nastojanjima i promoviranju elektromobilnosti na putu ka smanjenju emisije stakleničkih plinova iz transporta. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti