Prvooptuženom u predmetu 'Blok' Esedu Radeljašu ukinut pritvor

03.11.2017. 14:36 / Izvor: Fena
Prvooptuženom u predmetu 'Blok' Esedu Radeljašu ukinut pritvor

Sud je nakon vijećanja prihvatio mišljenje vještaka i donio rješenje o ukidanju pritvora.

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je nakon predočavanja nalaza i mišljenja vještaka medicinske struke, a usljed teškog zdravstvenog stanja optuženog, donijelo rješenje kojim je Esedu Radeljašu, prvooptuženom u predmetu 'Blok', ukinut pritvor.

Ovakav epilog uslijedio je nakon što je vještak dr. Ibrahim Gavrankapetanović, ljekar internista/kardiolog konstatirao da pritvorenik (Radeljaš) boluje od ozbiljne koronarne bolesti (infarkt miokarda, angina pectoris) te da njegov daljni boravak u pritvoru i dodatno izlaganje stresnoj situaciji može dovesti do fatalnog ishoda.

Nalazu i mišljenju ovog vještaka, sačinjenom u skladu s naredbom KSS-a, odnosno na zahtjev odbrane Eseda Radeljaša, prigovorio je zastupnik optužnice u ovom predmetu, tužitelj Senad Osmić, referirajući se na praksu Vrhovnog suda FBiH.

Istovremeno, branitelj prvooptuženog, advokat Muhidin Kapo, koji je prethodno predložio ukidanje pritvora njegovom branjeniku, pozvao se na odredbe Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 2 i čl. 14), odnosno na pravo na život, te na raniju preporuku Odbora ministara Vijeća Evrope.

Sud je nakon vijećanja prihvatio mišljenje vještaka i donio rješenje o ukidanju pritvora, uz obrazloženje da se u konkretnom slučaju ne može primjeniti praksa Vrhovnog suda FBiH iz ranijeg predmeta, navodeći da se radilo o objektivno drugačijoj situaciji.

Predočavanju nalaza i mišljenja vještaka prethodilo je svjedočenje Zdravka Maričića, službenika Intesa Sanpaolo Banke (u inkriminirano vrijeme, 2010. godine, radio u svojstvu blagajnika-likvidatora), koji  govorio o načinu rada u vezi s transakcijama, uplatama/isplatama, uključujući i obavezne provjere u slučaju uplata u gotovini viših od 30.000 KM.

Svjedoku su predočen i određen broj dokumenata iz tužiteljskog spisa radi potvrde  autentičnosti potpisa, te dodatnih pojašnjenja u vezi s određenim radnjama.

U direktnom ispitivanju, svjedok je potvrdio da se sjeća drugooptužene u ovom predmetu - Jasmine Horo, ali se nije mogao preciznije izjasniti o okolnostima u vezi s uplatama, odnosno sumama novca koje se prema optužnici vežu za optuženu Horo, navodeći da se tih detalja ne sjeća s obzirom na protek vremena (transakcije iz marta 2010. godine), odnosno na činjenicu da je dnevno pružao usluge za oko 300 stranaka.              

Optužnica u ovom predmetu Eseda Radeljaša tereti za krivična djela - ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi, Jasminu Horo za zlupotrebu položaja i pranje novca, dok se Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Akteri ovog slučaja terete se da su Esedu Radeljašu omogućili da od sarajevske općine Novi Grad dobije zemljište na trajno korištenje za oko 50.000 KM, te da ga vrati Općini za nešto više od milion KM.

Prema tužbenim navodima, Radeljaš je spornu parcelu dobio na trajno korištenje uz obrazloženje da namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks. Kako u roku od godinu dana nije započeo gradnju, Općinsko vijeće je donijelo odluku o oduzimanju zemljišta, nakon čega je provedena procedura isplate naknade Radeljašu zbog 'eksproprijacije'.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. novembar, kada bi trebala biti ispitana tri nova svjedoka optužbe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti