Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

PSBiH - Komisija podržala prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama

19.02.2018. 13:59 / Izvor: Fena

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona kojim se definira pravo na policijski dodatak policijskim službenicima.

Na taj način pravo na poseban dodatak (policijski dodatak) pored policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, imat će i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Predloženim izmjenama Zakona definirano je da policijskim službenicima pripada pravo na policijski dodatak, i to pojedinačno najviše do 40 posto osnovne plate, s tim da ukupan fond za isplate ovog policijskog dodatka ne može biti veći od 35 posto budžeta predviđenog za osnovne plate policijskih službenika na koje se odnosi ovaj dodatak.

Predviđeno je i da se policijskim službenicima raspoređenim na poslove u sastavu Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu može odobriti poseban dodatak pojedinačno najviše do 50 posto osnovne plate. Istovremeno je definirano da imenovanim policijskim službenicima ne pripada pravo na poseban dodatak.

Prije izjašnjavanja o tekstu zakona, članovi komisije prihvatili su amandman koji je predložio delegat Sifet Podžić, a kojim se, kako je pojasnio Podžić, zakonom obuhvaća i 16 državnih službenika iz Interpola.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda podržala je principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a koji je predložio Predstavnički dom državnog parlamenta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti