Puškar: Privlačenje stranih investicija kroz javno-privatno partnerstvo

08.11.2017. 13:48 / Izvor: Fena
Puškar: Privlačenje stranih investicija kroz javno-privatno partnerstvo

Novi zakon o javno-privatnom partnerstvu će pojednostaviti postojeće procedure.

Novi zakon o javno-privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona, ukoliko dobije podršku u zakonodavnom tijelu ovog kantona, trebao bi umnogome pospješiti implementaciju investicijskih projekata i omogućiti snažniji privredni razvoj.

U toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu TK koji je kantonalna skupština usvojila krajem septembra, a poduzetnici su se u dosadašnjem toku rasprave već očitovali o prijedlozima za poboljšanje poslovnog okruženja.

Na nedostatke dosadašnjeg zakonskog rješenja zamjerke su najčešće imali nosioci lokalne izvršne vlasti, jer teoretski okvir zakona nije pratio potrebe privrednog razvoja u praksi.

Povod za donošenje ovog zakona je da se ostvari kontakt javnog i privatnog sektora, koji bi u naredom periodu trebao polučiti značajnim investicijskim projektima i snažnijem privrednom razvoju.

Ministar razvoja i poduzetništva TK Osman Puškar izjavio je za Fenu da je Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu kreiran tako da bude u svemu usaglašen sa standardima Evropske unije. U nekim elementima je, smatra, i bolji od zakonskih rješenja koja su trenutno u okruženju.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona vodi se u svim lokalnim zajednicama na području ovog kantona s udruženjima poslodavaca i Ekonomsko-socijalnim vijećem.

"Svi oni na određeni način imaju priliku da postave određena pitanja, da delegiraju amandmane koje bi trebali u krajnjem da rezultiraju poboljšanim tekstom, koji bi napravio određene inicijative", kaže Puškar.

Javna rasprava provedena je na području općine Gračanica, koja je poznata po razvoju poduzetništva i broju registriranih obrta te za koju bi usvajanje ovog zakona umnogome olakšalo implementaciju značajnih investicijskih projekata.

Po riječima Puškara, u Gračanici kao jednom od poduzetničkih prostora TK poduzetnici su tražili da u Nacrt zakona budu uvrštena određena rješenja koja se odnose na poduzetničke inicijative.

"Cijenimo da privlačenje stranih investicija kroz javno-privatno partnerstvo jeste prioritet, ali isto tako je prioritet osposobljeni biznis, a na području TK samo u malim i srednjim preduzećima je oko četiri milijarde ukupnog obrta", mišljenja je Puškar.

Tvrdi također da će novi zakon o javno-privatnom partnerstvu pojednostaviti postojeće procedure.

"Nema više regulatornog tijela, komisije koja je bila u prethodnim zakonskim rješenjima. Zakon izuzima sve aktivnosti u vezi sa javno-privatnim partnerstvom iz procesa javnih nabavki, što pojednostavljuje proceduru i daje mnogo šira ovlaštenja lokalnim zajednicama", pojasnio je.

Nakon javne rasprave, koja bi trebala trajati do kraja novembra, zakon o javno-privatnom partnerstvu bi se u formi prijedloga trebao naći u skupštinskoj proceduri najmnogoljudnijeg kantona u FBiH do kraja tekuće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti