Pusta gradilišta koridora kroz BiH: Radovi stopirani u Podlugovima, Visokom, Kaknju

13.04.2009. 16:09 / Izvor: Dnevni Avaz
Pusta gradilišta koridora kroz BiH: Radovi stopirani u Podlugovima, Visokom, Kaknju

Da je izgradnja autoputa i popratnih objekata kroz FBiH potpuno obustavljena, 12.03.2009. godine se na licu mjesta uvjerila ekipa "Dnevnog avaza" obilazeći započeta gradilišta.

I dok je prolazio još jedan dan u kojem je Evropska banka za obnovu i razvoj obračunavala 5.000 KM zbog nekorištenja odobrenih sredstava, kamioni, rovokopači, bageri i ostala mehanizacija u stanju mirovanja bio je jedini prizor na dionici Dobrinje-Kakanj, dijelovima Sarajevske zaobilaznice, te započetim naplatnim kućicama u Podlugovima i Visokom.

Zbog dugovanja Vlade FBiH, izvođači, konzorcij koji čine četiri domaće kompanije, "Euro-Asfalt" Sarajevo, "Hering" Široki Brijeg, "HP Investing" Mostar i "Putovi" Grude, radove su obustavili još 12. januara ove godine. Na gradilištu jučer nije bilo nijednog radnika, a prema svemu sudeći, neće ni biti dok im ne bude vraćen kompletan dug koji trenutno iznosi oko 12 miliona maraka.

Da nije bilo finansijskih problema, 24. marta, do kada je bio rok za završetak, bili bi završeni i radovi na naplatnim kućicama u Visokom, koje gradi "GP Put" u saradnji sa "Asfaltgradnjom" Visoko. Vrijednost ovog projekta je 2.991.038 KM, a ni na ovom gradilištu jučer nije bilo radnika.

Ista situacija je i s naplatnim mjestima u Podlugovima, koji su također trebali biti završeni istog datuma. Kako je nedavno rečeno u "Hidrogradnji", radovi na investiciji vrijednoj 1.230.640 KM tek su na "pola puta".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti