Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pušten u rad revitalizirani agregat br.1 HE Rama

27.03.2014. 13:02 / Izvor: eKapija.ba

U općini Prozor Rama na lokalitetu Marina pećina gdje je smještena strojarnica HE Rama 25. ožujka tekuće godine održana je prigodna svečanost puštanja u rad revitaliziranoga agregata br.1, kao i službeni početak radova na drugom agregatu te hidroelektrane koja je u pogonu već 46. godinu.

Na ovaj važan događaj odazvali su se brojni gosti, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Federacije BiH, županije HNŽ-a, općine Rama i susjednih općina, izvođači i podizvođači radova, kreditori projekta, poslovni partneri, članovi svih upravljačkih struktura i uposlenici Elektroprivrede HZHB, brojni drugi.

Načelnik općine Prozor Rama dr. Jozo Ivančević u pozdravnom obraćanju naglasio je da je jučerašnji gospodarski događaj vrlo važan za općinu „JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar na taj način osigurava kvalitetan rad i proizvodnju za buduće razdoblje.

"Od proizvodnje električne energije općina Prozor Rama ima veliku korist, posebice za financijsko obeštećenje od proizvodnje kilovat sati što je negdje oko 70 posto općinskog proračuna. Da se ovaj pogon ne nalazi u našoj općini, sigurno bi bila u lošem stanju", dodao je Ivančević i zaključio kako će se nastaviti zalagati za još veću korist i pozitivne efekte od ove hidroelektrane, od većega zapošljavanja svojih sugrađana i ulaganja Elektroprivrede u okolna naselja, te nastaviti suradnju i rad na ukupnome boljitku.

Nikola Krešić, generalni direktor Elektroprivrede HZ HB govorio je o važnosti HE Rama, poslijeratnim ulaganjima i planovima ovog poduzeća. Elektranu je nazvao “gospodarskim biserom” koji se treba čuvati i održavati jer ima višestruko pozitivnu ulogu.

"Po mnogo čemu HE Rama je jedinstvena na ovdašnjim prostorima, ne samo po instaliranoj snazi od 160 MW, nego i specifičnoj izgradnji, prirodnim preljevom vode u branu s armirano-betonskim ekranom koja je i danas jedna od najvećih brana u Europi takve vrste. Potpisan je sporazum o projektu, zajmu i financiranju između njemačke KfW banke, države BiH, FBiH i EP HZ HB vrijedan 34 milijuna maraka, od čega su 14 milijuna maraka grant sredstva Vlade SR Njemačke, dok su 20 milijuna maraka kreditna sredstva od KfW-a. Dio sredstava od 5,5 milijuna maraka su sredstva iz proračuna Vlade FBiH, a ostatak su vlastita sredstva ovoga poduzeća. Projekt podrazumijeva revitalizaciju primarne opreme: generatora, blok transformatora, turbina i dogradnju 220 kV postrojenja HE Rama“, istaknuo je direktor Krešić i izrazio očekivanja kako će i predviđeni poslovi na revitalizaciji agregata br. 2 biti uspješno završeni do kraja tekuće godine", zaključio je generalni direktor Krešić na kraju svoga obraćanja.

"Sama činjenica da je HE Rama najveća u sustavu JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar  dovoljno govori o važnosti ovoga događaja. Iako je prošle godine proslavila 45 godina rada, HE Rama je tim projektom produžila radni vijek za 25-30 godina pri čemu će se povećati stupanj iskorištavanja, a smanjiti gubici primjenom savršenih tehnologija", kazao je na svečanom puštanju u rad agregata  br. 1 federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Erdal Trhulj.

Ministar je napomenuo i činjenicu da ova hidroelektrana nije samo važna za javno poduzeće Elektroprivreda HZHB , nego za cijelu Federaciju BiH.

Nakon obraćanja, gosti su se kroz tunel uputili do postrojenja, gdje su ministar Trhulj i generalni direktor Krešić svečano pustili u rad revitalizirani agregat br.1 i označili početak radova na drugome agregatu. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti