Puštena u pogon rudarska mehanizacija vrijedna devet miliona KM

12.03.2020. 12:08 / Izvor: SRNA
Puštena u pogon rudarska mehanizacija vrijedna devet miliona KM

Riječ je o četiri kamiona "damper", te mašinama "turn-dozer" i "greder".

Nova rudarska mehanizacija Rudnika i termelektrane /RiTE/ "Ugljevik", ukupne vrijednosti devet miliona KM, puštena je danas u pogon na rudniku Površinski kop "Bogutovo selo", u prisustvu generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luke Petrovića i rukovodstva preduzeća.

Riječ je o četiri kamiona "damper", te mašinama "turn-dozer" i "greder".

Petrović je istakao da je RiTE "Ugljevik" najveći proizvođač električne energije i ima najveći prihod unutar sistema "Elektroprivrede Republike Srpske", sa planiranim prihodom od 145 miliona KM za 2020. godinu.

On je istakao da je Rudnik u dobrom stanju, da ima 40 kamiona "damper" koji su u upotrebi, te podsjetio da je do sada urađen i važan sistem za odsumporavanje dimnih gasova koji je finansiran japanskim kreditom, a koji će za nekoliko mjeseci biti pušten u punu funkciju.

"Sigurno doprinosimo stabilizaciji proizvodnje uglja koji je najvažniji resurs za Termoelektranu jer njeni prihodi od električne energije su preko 90 procenata, uz još neke druge prihode", dodao je Petrović.

On je najavio da RiTE "Ugljevik" ima ozbiljne investicione planove u narednim godinama, i to isključivo s ciljem povećanja proizvodnje i produženja radnog vijeka, te stabilizacije proizvodnje.

"Postoji problem čestih ispada u Termoelektrani `Ugljevik` koji donose i negativne efekte na cijeli sistem, ali sam siguran da će se dobrim upravljanjem, dobrim održavanjem remonta i upotrebom radne snage na pravilan način, produžiti radni vijek ove termoelektrane koji je planiran do 2039. godine", rekao je Petrović.

On je naglasio da će "Elektroprivreda Republike Srpske" podržati sve investicije, jer ima novca za investicije.

"Ove godine RiTE `Ugljevik` je poslovao pozitivno, a zbog kredita koji je zadužen od japanske banke i kursnih razlika postojao je problem. U komunikaciji sa Savjetom ministara i Ministarstvom finansija Republike Srpske gledaćemo da zajedno sa japanskom vladom eleminišemo taj problem i naći ćemo načina da to saniramo", rekao je Petrović.

Petrović je ocijenio da je napravljen dobar investicioni ciklus, te da se nastavlja sa novim objektima koji će biti u funkciji stabilizacije rada Termoelektrane "Ugljevik" kao najvećeg proizvođača električne energije u RS-u.

"Ova uprava ima punu podršku da nastavi sa investicijama kako bi imali i dalje pozitivne efekte iz ovog preduzeća", rekao je Petrović.

Vršilac dužnosti direktora RiTE "Ugljevik" Čedomir Stojanović rekao je novinarima da će nova mehanizacije sigurno pomoći i olakšati posao u Radnoj jedinici "Rudnik" i rudarima pomoći da ostvare planirane ciljeve.

"Ovo je samo jedan dio planiranih investicija. U narednom periodu planirana je nabavka tri buldožera, srednjog i velikog bagera i sekundarne drobilice. Pored toga, postoje redovne investicije koje se rade na Termoelektrani, završena je izgradnja sistema za odsumporavanje i u toku je probni rad. Rezultati nam pokazuju dobru sliku gdje je emisija sumpornih čestica smanjena za 85 puta", rekao je Stojanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti