Puštena u rad kabinska gondola na Jahorini

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Puštena u rad kabinska gondola na Jahorini

01.12.2019. 09:35 / Izvor: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svečano je sinoć 30. novembra, na Jahorini pustio u rad novoizgrađenu gondolu Javor-Partizan, dužine 1.100 metara sa 36 kabina, čiji je kapacitet 2.700 skijaša na čas.

Dodik je čestitao Olimpijskom centru Jahorina na još jednom velikom infrastrukturnom poduhvatu, koji olipmijsku ljepoticu još brže vodi u sam vrh evropskih i svjetskih ski-destinacija.

On je potvrdio da će institucije Republike Srpske i ubuduće snažno podržavati razvoj Olimpijskog centra Jahorina, ali i druge kvalitetne projekte u cijeloj Republici Srpskoj, koji vode ka njenom još intenzivnijem razvoju i međunarodnoj promociji.​

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek izjavio je da je Jahorina, državni projekat i da se prema njemu tako treba i ophoditi.

Elek je istakao da će se Olimpijski centar ophoditi prema ovoj planini onako kako ona to i zaslužuje, pa je najavio registraciju preduzeća koje će se baviti dodatnim djelatnostima, a u sklopu toga biće i zadruga.

"Kupićemo hiljadu ovaca i 400 krava koje ćemo besplatno podijeliti seljacima Sarajevsko-romanijske regije. Sa njima ćemo potpisati ugovore o otkupu mlijeka i mliječnih proizvoda koje ćemo prodavati u hotelima na Jahorini. Ovdje se mora prodavati i nuditi romanijski sir i kajmak, rogatički krompir, hercegovački pršut, domaći sir i rakija", rekao je Elek.

Vrijednost investicije je 8 miliona eura. Gondola će povezati dio skijališta Prača sa dijelom skijališta Poljice, a trasa će raditi i kada ostale instalacije zbog vremenskih prilika to nisu u mogućnosti.

Uz gondolu su izgrađene i tri skijaške staze, uređene po FIS standardima, dužine pet kilometara, zaštićene vjetroustavama i prekrivene sistemom osnježavanja, a napravljeni su vezni putevi koji vode ka gondoli, te novi lift na Poljicama, kapaciteta 1.200 skijaša na sat.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti