Pušteni u rad pogoni banjalučke fabrike "Nova DI Vrbas"

04.10.2008. 11:11 / Izvor: Nezavisne novine
Pušteni u rad pogoni banjalučke fabrike 'Nova DI Vrbas'

Proizvodni pogoni banjalučke fabrike "Nova DI Vrbas", koja je nasljednik nekadašnjeg drvoprerađivačkog giganta "Vrbas", koji je otišao u stečaj, juče su svečano pušteni u rad.

Velikom startu svih pogonskih kapaciteta fabrike, u kojoj je zaposleno 260 radnika, prisustvovali su Milorad Dodik, premijer RS, Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke, i Ljubomir Ćubić, vlasnik kompanije "Niskogradnja" iz Laktaša, koja je kupila imovinu DI "Vrbas".

" 'Niskogradnja' je 'Vrbas' kupila za 18,5 miliona KM, a nakon nje je u pokretanje pogona i obnovu fabrike uložila još 12 miliona KM", rekao je Ćubić, dodavši da bi prema postojećem planu u novoj fabrici trebalo da bude zaposleno dodatnih 200 radnika.

Dodik je rekao da je ta fabrika jedan od najvažnijih industrijskih kapaciteta iz oblasti drvne industrije u RS, ocjenjujući da je "Nova DI Vrbas" vratila sjaj starog preduzeća čiji su proizvodi nekada bili prisutni na tržištima SAD, Australije i svih evropskih zemalja.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je novi vlasnik zadržao nekadašnju proizvodnju, ali i zbog toga što su propali mnogobrojni pokušaji špekulanata koji su željeli da fabriku kupe na stečajnoj licitaciji i kasnije sruše.

"Ovo je velika promjena za fabriku koja gotovo da nije radila pet godina i koja je uspješno prodata nakon što je stečajni postupak u njoj trajao dvije godine", istakao je Dodik.

Ljubinko Kostić, jedan od radnika novog preduzeća, nije krio zadovoljstvo što se po okončanju petogodišnjeg stečajnog postupka ponovo našao na svom radnom mjestu.

"U starom 'Vrbasu' sam radio kao laborant 20 godina. Zajedno sa svim radnicima i ja sam zadovoljni što smo konačno opet na svom radnom mjestu i nadam se da će za ovu fabriku doći još bolja vremena", rekao je on. Dragiša Kalinić, direktor "Nove DI Vrbas", naglasio je da je proizvodnja preduzeća uglavnom usmjerena za izvoz na tržišta Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Rusije i Švedske i da su u toku pregovori o izvozu u Austriju i Italiju.

Gradonačelnik Davidović ukazao je da je fabrika zaposlila nove radnike napominjući da je u Banjaluci trenutni broj zaposlenih premašio nivo iz 1991. godine, s tim da je struktura zaposlenih drugačija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti